Slovenija
21 ogledov

Pogovori o predlogu novele zakona o visokem šolstvu

Študenti, zakonik Saša Despot
Na pobudo odbora za izobraževanje, znanost, kulturo, šport in mladino se je v DZ začela javna predstavitev mnenj o predlogu novele zakona o visokem šolstvu.

Namen soočenja mnenj je pridobiti stališča strokovne in širše javnosti o noveli kot podlagi za njeno obravnavo na matičnem delovnem telesu, pa tudi o ostalih izzivih visokega šolstva.

Javna predstavitev, ki so jo zahtevali poslanci PS, naj bi med drugim podala odgovore na vprašanja o posledicah sprejetja zakona za uravnoteženje javnih financ ter uredbe o javnem financiranju visokošolskih in drugih zavodov na visokošolski prostor. Odgovorila naj bi tudi na vprašanji, kaj prinaša predlog novele zakona o visokem šolstvu in ali bi spremenjeni način imenovanja sveta Nacionalne agencije RS za kakovost v visokem šolstvu vplival na njeno neodvisnost.

Novela namreč med drugim podaljšuje roke za podaljšanje akreditacij visokošolskih zavodov, prinaša vstop tujih visokošolskih ustanov v slovenski prostor ter spreminja sestavo in način imenovanja sveta omenjene agencije. Vlada jo je v DZ poslala 20. septembra, a novelo že od začetka spremljajo očitki. Predstavniki visokošolske skupnosti namreč trdijo, da za javno obravnavo predloga novele ni bilo dovolj časa, novela pa da nima njihovega soglasja.

Čeprav je ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport sprva predvidelo nujni postopek, je vlada DZ predlagala, da predlog novele obravnava po skrajšanem postopku. Vendar večina na kolegiju predsednika DZ 2. oktobra tega ni podprla, kar za zakonski predlog pomeni redni postopek.

Začetek leta, začetek varčevanja

Začetek letošnjega študijskega leta sicer poteka v luči varčevanja in rezov. Že minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je pred dnevi dejal, da je zmanjšanje sredstev na področju šolstva zelo veliko, podobnega mnenja pa so tudi v visokošolski skupnosti.

Predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije Marko Marinčič je pred predstavitvijo mnenj visokošolski skupnosti posredoval javno pismo, v katerem sicer pozdravlja odločitev kolegija DZ in odločitev matičnega odbora, a obenem poudarja, da jih je ministrstvo "presenetilo z novim, doslej najhujšim napadom na javno visoko šolstvo". Kot pravi, gre za predlog proračuna, po katerem se financiranje javnih visokošolskih zavodov v letu 2013 zmanjša še za osem odstotkov glede na letos.

Študenti protestno zapustili sejo

Že nekaj minut po začetku so študenti sejo protestno zapustili. Tako je na Twitterju zapisal Jani Möderndorfer, pridružila pa se mu je tudi Tamara Vonta: "Bravo, študentke in študenti! Z majicami "Beg možganov" zapustili veliko dvorano DZ", je zapisala na svojem profilu.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.