Slovenija
66 ogledov

Pogrebne dejavnosti se ne sme prepuščati trgu

žale Saša Despot
Novi zakon, po katerem bi lahko pogrebna dejavnost postala tržna dejavnost, prinaša višje pogrebne stroške, slabše vzdrževanje pokopališč, slabši nadzor nad dejavnostjo ter slabši standard pokopališč.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je ob koncu maja dalo v javno obravnavo predlog Zakona o pokopališki in pogrebni dejavnosti ter upravljanju in urejanju pokopališč. Novi zakon dopušča možnost, da se pogrebno dejavnost prepusti trgu, čemur pa na Zbornici komunalnega gospodarstva, Skupnosti občin Slovenije in Združenja mestnih občin Slovenije odločno nasprotujejo. Pokopališka dejavnost mora ostati javna služba, so prepričani.  

Prosti trg je boj za pokojnike in dobiček

Podatek, da gospodarska javna služba zaračunava opremljene krste, tržno usmerjena podjetja pa zaračunavajo golo krsto, posebej krstno vlogo in tančico, je predsednik komisije za pogrebno in pokopališko dejavnost pri Zbornici komunalnega gospodarstva Robert Martinčič podkrepil z besedami:"Kot da bi kupil avtomobil, pa bi moral motor posebej kupiti, volan pa posebej."

 

 

Da bi posledice tovrstne ureditve občutili predvsem občani, so prepričani tudi v Skupnosti občin Slovenije:"Nihče ne sme služiti na nesreči drugih," je na novinarski konferenci dejal župan občine Miklavž na Dravskem polju Leo Kremžar in dodal, da obstaja možnost, da bodo zakon poslali v ustavno presojo. 

Občine naj izbirajo same

Tako v zbornici, kot občinah so prepričani, da je treba občinam prepustiti, da same izberejo obliko pogrebne dejavnosti in pri tem sami izvajajo nadzor in določajo cene.

Po njihovem mnenju obstajajo štiri možne oblike izvajanja javne službe: občina lahko izvaja pogrebno dejavnost v okviru režijskega obrata, lahko ustanovi javno podjetje, lahko ustanovi javni gospodarski zavod ali podeli koncesijo pogrebnim podjetjem, ki dejavnost izvajajo v javnem interesu.

Veljavni zakon je star trideset let

V osnutku so predvidene naslednje ureditve: pretežno gospodarska javna služba, pretežno tržna dejavnost, tržna dejavnost z minimalnim obsegom storitev v domeni javne službe in pretežno gospodarska javna služba z možnostjo izbire. V zbornici in obeh občinskih združenjih menijo, da ima pogrebna dejavnost širši družbeni pomen, zaradi česar je ni mogoče prosto prepuščati trgu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.