Slovenija
29 ogledov

Pogrešajo hostel

Janez Dolžan pravi, da je za večjo prepoznavnost občine nujno povezovanje s turi Žurnal24 main
Turizem. V žirovniški občini premalo prenočišč. Nova direktorica zavoda za turizem in kulturo, ki bo letos še imel izgubo.

Zavod za turizem in kulturo Žirovnica bo naslednjih pet let vodila Maja Zupan; zamenjala bo zdajšnjega direktorja Janeza Dolžana, ki mu konec novembra poteče mandat.

Dolžan ostaja na zavodu, na katerem bo skrbel za projekte in program, novo direktorico pa mora potrditi še žirovniški občinski svet. Delati naj bi začela v začetku prihodnjega leta.

10 tisoč evrov (približno) znaša lanska izguba Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica.

Tudi letos z izgubo
Zavod bo letošnje leto (podobno kot lansko) končal z izgubo okoli 10 tisoč evrov. “Večina naših prireditev za domačine in šolarje je brezplačna, kar pomeni, da prihodkov od tega ni. Menim pa, da bomo lahko z novimi projekti in ukinitvijo nekaterih prireditev prihodnje leto končali brez izgube,” je dejal Dolžan in dodal, da bodo morali povečati tudi obisk Poti kulturne dediščine, ki jo na leto prehodi okoli štiri tisoč ljudi. “To bo mogoče le z dodatno animacijo in programom, kajti muzeji in zbirke niso zadosti,” je pojasnil.

Priložnost za domačine
Poleg tega želijo na zavodu spodbuditi domačine k boljšemu sodelovanju in k temu, da bi se jih več ukvarjalo s turizmom. V žirovniški občini je ta čas – brez prenočitvenih zmogljivosti v planinskih postojankah – obiskovalcem na voljo le okoli 40 ležišč.

“Potrebujemo hostel za kolesarje in pohodnike ter tiste, ki k nam pridejo z vlakom,” je poudaril Dolžan. Njihovo občino na leto zaradi kulturnih spomenikov in naravne dediščine obišče več kot 30 tisoč ljudi, vsaj dva tisoč obiskovalcev z vsega sveta pa pride tudi zaradi bogate tradicije čebelarstva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.