Slovenija
57 ogledov

Pogrešana dva slovenska alpinista

Shaksgam 2014 Andrey Lebedev/PZS
Že od torka sta pogrešana slovenska alpinista Aleš Holc in Peter Mežnar, ki se udeležujeta mednarodne alpinistične odprave Shaksgam 2014 na Kitajskem.

Zadnje sporočilo od alpinistov so na Planinski zvezi Slovenije prejeli 5. julija, ko sta se podala v gore,  pretekli torek pa se nista vrnila na dogovorjeno mesto. "Po informacijah je zaradi otoplitve narasla reka, ki naj bi jima preprečevala edini možni prehod do baznega tabora. S strani ostalih članov odprave je bil opravljen pregled področja vendar zaradi omenjenega visokega vodostaja prehod ni možen," so sporočili s Planinske zveze Slovenije. 

V torek je stekla reševalno-iskalna akcija, ki poteka pod okriljem Planinske zveze Slovenije in s pomočjo Ministrstva za zunanje zadeve RS in Veleposlaništva RS v Pekingu.

"V tem trenutku so vse sile usmerjenje v zagotovitev helikopterskega prevoza in pregled področja kar pa ravno zaradi oddaljenosti območja predstavlja velik logistični zalogaj za tamkajšnje reševalce. Po zadnjih informacija je helikoptersko reševanje odobreno in na poti proti območju,"  so še sporočili s PZS.

Mednarodna odprava 

Holc in Mežnar sta člana Alpinističnega odseka Planinskega društva Kamnik. V mednarodni odpravi so sicer še člani iz  Ukrajine, Nemčije, ZDA in Škotske, skupno jih je bilo v odpravi devet. Odprava se je začela 14. junija, ko sta poletela z Dunaja, v Slovenijo pa bi se morala vrniti čez teden dni. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.