Slovenija
41 ogledov

Pogrezanje v Piranu

"Večina Pirančanov se ukvarja predvsem s parkirišči, moralo pa bi jih skrbeti po Žurnal24 main
Luknje. V Piranu več primerov posedanja objektov; pristojni še niso ukrepali.

Piran. "Močno me je strah, da se bomo morda že danes ali jutri znašli v Veneciji. Jaz bi bila rada tam, ampak sem že prestara. Moja hiša drsi, se pogreza, vse je premaknjeno," pripoveduje Zvonimira Leban pred hišo na Budičinovi ulici 5 v osrčju starega Pirana in kaže na krive stene njene tipične piranske hiše.

Zapuščene stavbe
Propadanje.
Tudi sosednja hiša na Budičinovi ulici 4, ki je zapuščena in v solastništvu občine, se podira. Propada, odpadajo polkna in omet, Lebanova je tudi klicala gasilce, da so popravili streho, ki bi se drugače udrla.

Vse večje luknje
Pred 30 leti so jo obnovili, zamenjali streho, popravili fasado, zdaj pa že nekaj let opazuje, kako voda izpira zemljo pod tlakom ulice, kjer se pred vhodom v hišo kažejo vse večje luknje med kamni tlaka, ki se po njenih navedbah useda tako kot njena hiša.

Dogajanje je prijavila uradu za občinsko inšpekcijo in redarstvu.

Predstojnik urada Ivan Koljesnikov je, potem ko so si predstavniki občinske inšpekcije razmere ogledali, in spremembe fotografirali, primer odstopil koprski enoti republiškega urbanističnega inšpektorata ministrstva za okolje in prostor.

Ocenili so namreč, da za prijavo posedanja objekta niso pristojni. Po besedah sogovornika iz omenjene občinske službe, ki ne želi biti imenovan, je tovrstnih primerov v Piranu več.

"Ob vsem tem me še najbolj jezi, da se Pirančani zanimajo samo za parkirne prostore za svoje avtomobile, namesto da bi se za temelje svojih hiš in temelje vsega Pirana," je zaskrbljena in prepričana, da bi morali temeljiteje pregledati ves Piran.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.