Slovenija
10560 ogledov

Pogumni gasilec Sandi Zajc zdaj z družino živi v dnevni sobi tašče in tasta

Sandi Zajc PGD Mengeš Sandi Zajc med reševanjem iz vrtca.
Poplave so močno prizadele tudi Mengeš, po celi Sloveniji so zakrožile fotografije tamkajšnjih gasilcev, ki so iz vrtca rešili 22 otrok in njihove vzgojiteljice, eden od njih, Sandi Zajc, pa je med pogumnim dejanjem sam izgubil vse imetje. Rojstni kraj pisatelja Janeza Trdine smo obiskali med odpravljanjem posledic katastrofalne ujme.

V stanovanju požrtvovalnega gasilca Sandija Zajca, v katerem je živel z ženo in dvema sinovoma, je voda segala do višine 1,5 metra. "Šla je vsa stanovanjska oprema, bela tehnika, računalniki, glasbene naprave. Čisto vse. Hočem si posušiti lase in nimam fena, ali pristriči brado, pa nimam več brivnika. Povrh tega se je prevrnila cisterna s kurilnim oljem, ki je nato plavalo na gladini vode, pomešane z muljem in fekalijami. Skušali smo preprati obleke, pa še vedno smrdijo po nafti, pravijo, da bomo vonj težko spravili ven," nam je povedal po vikendu čiščenja, ki je bil naporen "fizično in psihično". "Prišli so sorodniki, sosedje, prijatelji, znanci. Ko so razdejanje videli v živo, so dali kar roko na usta. Naredili pa smo veliko, res jim hvala."

Hvaležen za vso podporo

Stanovanje so izmili s "štrajfiksom", zdaj Sandi štema ploščice v kopalnici in upa na topel avgust in po možnosti še september, da se bodo stene izsušile. Medtem z družino biva v dnevni sobi svojih zgornjih sosedov, tašče in tasta, "kamor k sreči voda ni segla", so pa vsi ostali brez avtomobilov, "zalilo je vse štiri".

Ob tem se verjetno upravičeno boji, da ne bo ostalo pri takoimenovanih stoletnih povodnjih: "Zaradi globalnega segrevanja se bodo očitno izmenjevala sušna obdobja in poplave. Tako lahko živimo v strahu, da se bo zadnja ujma spet ponovila. Nekateri nam tudi svetujejo, naj se preselimo. A to je lahko reči, še zdaj odplačujemo kredit."

"Hvaležen sem za vso podporo," pogovor zaključi Sandi Zajc.

Voda vdirala, kot bi odprl jez

Sanacija po poplavah v Trzinu in Mengšu. | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Nekje na sredini Mengša so ob našem prihodu gasilci PGD Col iz ajdovske občine črpali vodo iz kleti štiristanovanjske hiše. "Voda je vdirala, kot bi odprl jez. Spodaj so uničeni toplotna črpalka, centralna peč na pelete, pralni in sušilni stroji, bivalni prostori," sta povedali Andreja Polanec in njena hči Petra Kolenc, ki živita vsaka v svojem pritličnem stanovanju. Voda je bila seveda tudi tam.

Petra Kolenc | Avtor: Anže Petkovšek Petra Kolenc mora obnoviti stanovanje in upa, da bo vsaj avto vozen. Anže Petkovšek

"Omare smo že odnesli ven, posteljo še bomo. Kavč je nov, pa tudi za stran, enako bela tehnika," je pojasnila Polančeva, ki je najverjetneje ostala tudi brez avtomobila. Hčerka Petra je na svojem odprla pokrov motorja, da se ta osuši, in upa na najboljše. Tudi v njenem stanovanju se tla že dvigujejo, belo tehniko mora še iznesti iz stanovanja.

Kante s tekstilom iskali po ulici

Andrej Gale | Avtor: Anže Petkovšek Andrej Gale sanira posledice poplav v čistilnici Pingvin. Anže Petkovšek

Prizadeti so bili tudi podjetniki. Andrej Gale iz Kemične čistilnice in pralnice Pingvin, družinskega podjetja z več kot 30-letno tradicijo, je ravno čistil delavnico: "V petek nekaj po osmi uri je voda pridrla po ulici. V petnajstih minutah je bilo zalitih šest pralnih strojev, štirje sušilci, dva valjarja in likalna miza. Vse motorje bomo peljali k elektrikarju, da jih razstavi in upam, da bodo spet delovali. Voda je odnesla tudi kante s tekstilom, iskali smo jih po ulici."

Sanacija po poplavah v Trzinu in Mengšu. | Avtor: Anže Petkovšek V stanovanju Galetove hčerke so se vdrla tla. Anže Petkovšek

Kot je še dodal, delavnica ni bila zavarovana. Ob njej je prebivala njegova hčerka, tudi njeno stanovanje je povsem uničeno, "vse je plavalo, miza, stoli", tla nad kletjo pa so se vdrla, v sobi zdaj zeva velikanska luknja. Gale kljub veliki škodi ne jadikuje: "Številnim je še huje."

Najprej bodo poskrbeli za varstvo otrok

Po besedah župana Mengša Boga Ropotarja je bilo poplavjenih okrog 400 hiš: "Trenutno je naša prioriteta zagotoviti varstvo za 200 otrok. Upam, da nam bo uspelo urediti novo športno dvorano, ki je bila tudi poplavljena, druga možnost je mobilni vrtec. Eden večjih zalogajev je tudi čiščenje odpadkov, ki jih je res ogromno. Ob tem se zahvaljujem ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, ki nam je odprl deponijo v Ljubljani. Težave s prevozom ne bo, odziv gradbenikov in prostovoljcev je velikanski. Vsem kapo dol. Trudimo se spet kraj postaviti na noge, najbolj pa sem vesel, da ni bilo smrtnih žrtev."

 

Komentarjev 6
  • LolekinBolek 16:06 08.avgust 2023.

    Požrtvovalen da, pogumen ?

  • Avatar Leon
    Leon 15:29 08.avgust 2023.

    Novinarji naj zgrabijo lopate ne samo pljuvati v deročo reko . Sandi je jasno povedal,da je bil v službi ,tudi če bi bil doma ne bi mogel ničesar storiti .

  • RAJKO 14:25 08.avgust 2023.

    ta gasilec je pravi dec ne pa Golob, ki čestita samo tistim ženskam katere se indeficirajo za ženske.