Slovenija
52 ogledov

Pohabljeni, vrženi, prodani

O trgovini z ljudmi lahko policijo od zdaj anonimno obveščajo tudi morebitne pri Žurnal24 main
Prisila. Starši prodajajo otroke za lastno preživetje. V Sloveniji oče hčeri prodajal za poroko. Anonimne zgodbe. Objavljamo pretresljive zgodbe o trgovini z ljudmi v Sloveniji.

Trgovina z ljudmi. “Letos so policisti odkrili in razbili že šesto nedovoljeno trgovanje z ljudmi in stopili na prste domnevnim vodjam kriminalnih združb, ki si sicer od izkoriščanja ljudi obetajo velike zaslužke. Žrtve z zvijačo pretihotapijo večinoma iz vzhodnih in jugovzhodnih držav Evrope. Najlažje in najbolj priljubljene tarče organizatorjev teh nečednih poslov so predvsem ženske in otroci, zlasti brez staršev, ki v pričakovanju boljšega življenja pristanejo na spolne zlorabe,” pravijo neuradni viri iz policijskih vrst. Objavljamo štiri anonimne zgodbe zadnjih mesecev.

1. Zaradi denarja

Skoraj ob organe
Omamljena in zvezana. Žrtvi trgovine z ljudmi in človeškimi organi bi pred manj kot letom skoraj postala zakonca iz Ljubljane, ki sta nakupovala v italijanskem Trstu. “Žena je vstopila v eno od trgovin s kitajskim blagom, mož pa je medtem pred vhodom kadil. Nenadoma so se na hitro spustila železna vhodna vrata v trgovino in vse je potihnilo. Mož je trkal po vratih in vpil, naj odprejo vrata, da žena pride ven. Poklical je policiste, ki so vdrli. Ljubljančanko so našli omamljeno in zvezano v skladišču. Lastnik trgovine naj bi jo nameraval predati za odvzem organov,” srhljivo izkušnjo opisujejo znanci zakoncev.

Pred pol leta je bežni znanec revni 30-letni Čehinji ponudil ureditev boljšega življenja in jo takoj prepričal v selitev v Slovenijo. Zaposlila naj bi se kot nočna plesalka, prek zakonite delovne pogodbe naj bi zaslužila skoraj dva tisoč evrov na mesec. “Ker je ta zaslužek več kot dvakrat višji od tistega, ki bi ga dobila, če bi se doma zaposlila v tovarni, je na to delo pristala. Znanec se je namesto tega v Sloveniji že prvega dne nasilno znašal nad njo, ji vzel potni list, denarja pa ni videla nikoli,” pravijo naši viri.

2. Pohabljeni in vrženi
Skoraj istočasno so v Slovenijo pripotovali trije invalidi srednjih let, ki jih je iz Slovaške pripeljal sorodnik. “Enega od njih je družina prodala za lastno preživetje, drugi pa se je za odhod iz domovine odločil, ker je verjel, da bo človek, ki bo vse tri odpeljal iz domovine, zanje tudi res poskrbel. Namesto tega so bili vrženi na slovenske ulice, kjer so morali beračiti za svojega sorodnika. Da bi iztržili čim več, jih je še bolj poškodoval in jih celo silil delati v najhujšem mrazu, da so dobili še več ozeblin,” dogajanje pretreseno opisujejo ljudje, ki so jih rešili življenja na cesti in jim ponudili zatočišče.

3. “Telefonistka”
Slovakinja se je po prihodu v Slovenijo nedavno zaposlila kot telefonistka pri delodajalcu, ki je zaposlitev oglaševal. “Šef je od nje takoj zahteval, naj opravlja tudi delo erotične maserke. Ob tem pa jo je začel siliti, naj se prostituira. Ker se je temu uprla, je postal nasilen in ji je veliko grozil ter jo pretepal. Nikoli ni prejela denarja, ki ga je zaslužila kot telefonistka in maserka, ji je pa uspelo zbežati,” izkušnjo ene od žrtev, ki ji pomagajo in jo varujejo, opisujejo v nevladnem Društvu Ključ.

4. Oče ju prodaja
“V Sloveniji živi oče, ki svoji hčerki prodaja za poroko, in to za borih pet tisoč evrov,” dodajo v Ključu, kjer se sicer vse pogosteje srečujejo s srhljivimi zlorabami izkoriščenih.

“Ženske verjamejo, da je to zakonito”

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

O trgovini z ljudmi smo se pogovarjali s Katjušo Popovič, vodjo društva Ključ.

Kdaj je Slovenija postala cilj organizatorjev trgovine z ljudmi?
Trgovina z ljudmi je pri nas prisotna že od začetka devetdesetih let. Slovenija se tako umešča na evropski zemljevid kot država namena, končne destinacije, nastopa pa tudi kot država izvora in država tranzita.

Katere so najpogostejše oblike zlorab v trgovini z ljudmi?
Še vedno prisilna prostitucija. Ljudje so žal med hudo recesijo in revščino pripravljeni opravljati stvari, ki jih sicer ne bi nikoli. Problem je tudi dokazovanje trgovine z ljudmi na sodišču, saj so materialni dokazi izjemno redki.

Kdo so trgovci z ljudmi?
Večinoma moški, vendar pa lahko tudi pripadniki močnejšega spola postanejo žrtve prisilne prostitucije, če gre za homoseksualno prostitucijo. Mlajšega heteroseksualnega moškega se tako prisili v spolne odnose z moškimi. Ženske, ki pa pridejo v Slovenijo z namenom prostitucije, prevečkrat verjamejo, da je prostitucija pri nas zakonita. Ko je dekle enkrat v Sloveniji, ne more izbirati klientov, ponuditi mora vse spolne prakse.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.