Slovenija
82 ogledov

Pohištvo kot umetnina

Belinka
1/12
Iztok Kurnik
Vodilna slovenska proizvajalka premazov za les, Belinka, se bo na letošnjem sejmu Ambient predstavila z ekskluzivno linijo unikatno poslikanih klopi, ki brišejo meje med visoko estetiko in funkcionalno uporabnostjo.

V letošnjem letu je namreč izdelala več lesenih klopi s katerimi je obdarila različna otroška igrišča in parke v Sloveniji, tri pa je namenila izbranim slovenskim umetnikom, ki so jih s svojo kreativnostjo, barvami in čopiči za les preobrazili v umetniško stvaritev. Oblikovalka Teja Kleč, ilustratorka Meta Wraber in umetnik nove generacije, Teo Ivančič so sprejeli Belinkin izziv in s poslikavo ustvarili neponovljive izdelke, ki jih bo Belinka namenila v dobrodelne namene.

Les skozi oči umetnika Teja Kleč, Meta Wraber in Teo Ivančič so predstavili svojo unikatno zgodbo in z barvami, ki jih običajno razumemo v kontekstu zaščite in nege lesa, uporabili namesto svojih običajnih umetniških tehnik. Vsak med njimi je ustvaril unikatno poslikano klop, ki dokazuje, da lahko preprost kos pohištva postane središče dogajanja v določenem prostoru. Funkcionalno pohištvo nam pogosto ne predstavlja izziva, Belinka pa je dokazala, da je ustvarjalnost odličen kanal, ki spreminja naš pogled na svet. Pri odmikanju od »običajnega« se je osredotočila na les kot dragocen vir narave, ki ima svojo lastno energijo, teksturo in karakteristike. 

Belinka je sodelovanju s slovenskimi umetniki dodala tudi dobrodelno noto, saj bo unikatno poslikane klopi prodala in izkupiček namenila Zavodu PET, ki izvaja terapije za izboljšanje kakovosti življenja s pomočjo človekovega najboljšega prijatelja – psa. Edinstvene poslikave, ki so jih ustvarili Meta Wraber, Teja Kleč in Teo Ivančič, si lahko ogledate na Facebook strani Belinke, vsi ljubitelji umetnosti in pohištva pa si boste lahko klopi ogledali tudi v živo na Belinkinem razstavnem prostoru na sejmu Ambient, ki bo potekal med 17. in 22. novembrom v Ljubljani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.