Slovenija
21 ogledov

Pohorje rešujejo z dokapitalizacijo

slovenija 19.01.11, sedeznica, smucisce, smucanje, vlecnica, pocitnice, zimske p Anže Petkovšek
Kranjskogorci pred startom stopili skupaj.

"Največji upnici Nova KBM in NLB bi podjetje dokapitalizirali z desetimi milijoni evrov oziroma ta znesek pretvorili v lastniška deleža. Za zdaj se stvari obračajo v pravo smer, predlog pa gre na nadzorni svet bank," je povedal prokurist Športnega centra (ŠC) Pohorje Stane Brglez. Kako to komentirajo, smo želeli preveriti tudi v Novi KBM, a na vprašanja niso odgovorili.

Glede težav pred začetkom smučarske sezone so včeraj sestankovali tudi predstavniki podjetja RTC Žičnice Kranjska Gora (eden od lastnikov je prav ŠC Pohorje), župan in lokalni podjetniki. Kot je sporočil župan Jure Žerjav, so se lokalni akterji skupaj zavzeli za nemoten začetek sezone, težave RTC pa menda niso nič takega, kar se ne bi dogajalo pred vsako sezono.

Za 3,6 milijona terjatev

Bankam je ŠC Pohorje trenutno dolžan okoli 50 milijonov evrov, od julija pa je zato v podjetju prisilni upravitelj. Načrt finančnega prestrukturiranja predvideva, da se bodo navadni upniki – skupno imajo 3,6 milijona evrov terjatev – odpovedali polovici denarja, preostanek pa bi dobili poplačan v štirih letih. Finančni učinek takšnega načrta bi bil 1,8 milijona evrov.

Banki sta se sicer že pred začetkom prejšnje zimske sezone vključili v reševanje podjetja in sezone. So pa v vodstvu ŠC Pohorje že pred časom povedali, da bodo iskali tudi strateškega partnerja.

Težave z NLB

Kranjskogorčani pa imajo menda največ težav z NLB, ki naj jim ne bi stopila naproti, čeprav že nekaj let dokaj uspešno odplačujejo kredit v višini osem milijonov evrov. Kot pravi vir, je lokalno gospodarstvo razmeroma enotno v podpori RTC, saj v nasprotju z večino drugih slovenskih smučišč celotno mesto "živi" prav zaradi smučarije, brez žičnic pa tudi njih ne bi bilo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.