Slovenija
2 ogledov

Pohvale nesebičnim gasilcem in policistom

Gasilci so se tudi v sredo še naprej prebijali po ruševinah in naraslih vodah. Žurnal24 main
Predstavniki vlade so se po današnjem obisku območja, ki ga je v torek hudo razdejalo neurje, odločili, da bodo za sanacijo namenili pol milijona evrov.

 Vlada se je najprej seznanila s posledicami torkovih neurij in ukrepi za njihovo odpravljanje. Posledice so zelo hude, je po sestanku poudaril predsednik vlade Janez Janša in pojasnil, da je vlada takoj zagotovila pol milijona evrov za pokritje stroškov intervencijskih ekip, sredstva pa se bodo po tem, ko bodo prišli računi, ustrezno povečala. Vlada se je odločila tudi, da bo zagotovila vsa sredstva za obnovo partizanske bolnišnice Franje. Hkrati je pozvala zavarovalnice, naj prednostno obravnavajo škodo, ki je v tej ujmi prizadela posameznike, podjetja in ustanove, in to škodo tudi prednostno izplačujejo.

Zaradi torkovih dogodkov je bil program obiska spremenjen. Minister za kulturo Vasko Simoniti je tako obiskal področje Cerknega in bolnišnice Franja, minister za šolstvo in šport Milan Zver območje Bohinjske Bistrice in Škofje Loke, minister za promet Radovan Žerjav ter minister za okolje in prostor Janez Podobnik pa prizadete kraje na področju Bohinja. Največ pozornosti sta namenila Železnikom, kjer so posledice najhujše. Po ogledu je Podobnik poudaril, da vlada že zagotavlja sredstva za nujno sanacijo, po pomoč pa se bo obrnila tudi na EU.

Na delu skoraj 400 policistov
Policisti so v torek po neurjih pozno v noč skupaj z gasilci, pripadniki civilne zaščite, gorske reševalne službe in Slovenske vojske ter drugimi prostovoljci odstranjevali hude posledice padavin, naraslih voda, zemeljskih plazov in poplav po Sloveniji. Generalni direktor policije Jože Romšek je vse policiste in sodelavce policije, ki so delovali na terenu in v operativnih štabih, pohvalil za nesebično in strokovno ravnanje v težkih razmerah, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

Torkova naravna katastrofa je za seboj pustila ogromno gmotno škodo, zahtevala pa je tudi smrtne žrtve. Na območju policijskih uprav Kranj, Nova Gorica in Celje je bilo v akcije vključenih več kot 200 policistov, na pomoč pa jim je priskočilo še 164 policistov iz Ljubljane, Postojne in Kopra. V iskanje pogrešanih so bile vključene tudi posebne policijske enote, na območju Železnikov, kjer policija še vedno išče pogrešano osebo, pa so v akcijo vključili tudi helikopter letalske policijske enote.

Meteorologi: Še nikdar takega neurja
Neurje je bilo fenomen, ki ga slovenska meteorološka stroka še ni izmerila, saj je količina padavin presegla kar 250-letno obdobje. "To je bila huda naravna katastrofa in dolžnost vlade je, da pomaga tako finančno kot s sodelovanjem z ljudmi in gospodarstvom," je poudaril Podobnik, ki je za dosedanje delo na prizadetih območjih gasilcem in vsem drugim, ki sodelujejo pri reševanju, izrekel pohvalo. Dejal je, da Gorenjska lahko pričakuje prednostno obravnavo in čim hitrejše popravilo nastale škode.

"Škoda je sicer velika in upamo, da bomo do četrtkove seje vlade že dobili prve podatke o njeni višini," je po delovnem posvetu vlade v Kranjski Gori dejal Podobnik. Poudaril je, da bodo strokovnjaki pregledali stanovanjske objekte, ki so na prizadetem terenu, da bi ugotovili, ali je bivanje v njih varno. Vlada pa bo aktivirala tudi ekipo državne tehnične pisarne v Posočju, da bo lahko pomagala ljudem pri pristopih k sanaciji, je pojasnil.

Podobnik podpira tudi celovito obnovo bolnišnice Franja in zagotovitev sredstev iz državnega proračuna.

Namesto odprtja podjetja potop
Predsednik vlade Janez Janša je obisk v regiji začel že v torek popoldne. Medtem ko bi se moral udeležiti odprtja nove proizvodne hale podjetja Domel v Železnikih, pa si je lahko ogledal le prizorišče in posledice hudega neurja, ki je zajelo Selško dolino.

Vlada je Gorenjsko v sklopu svojih obiskov po slovenskih regijah že obiskala oktobra 2005. Drugi krog obiskov po Sloveniji je začela konec letošnjega februarja, ko se je mudila v Pomurju, nadaljevala pa marca z obiskom Obale in Krasa, aprila z obiskom Podravja, maja z obiskom savinjsko-šaleške regije, junija z obiskom Dolenjske in Bele krajine ter julija z obiskom savinjske regije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.