Slovenija
24 ogledov

"Poiskali bomo krvice"

Alenka Bratušek Reuters
V ospredju štiri vprašanja, povezana s problemi bančnega sistema.

Na prvo poslansko vprašanje poslanca NSi Jožefa Horvata, ki je bilo povezano z objavljenimi rezultati pregledov bank in vladnim scenarijem za dokončno normalizacijo bančnega sistema, je premierka Alenka Bratušek pojasnila, da je velika večina slabih posojil v naših bankah nastala pred letom 2009.

Bratuškova je zagotovila, da ne ona ne koalicija nimata težav z ugotavljanjem odgovornosti, kdo je v bankah povzročil škode za 15 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), kolikor bo davkoplačevalce stala sanacija bančnega sistema.

"Veliko postopkov že teče. Naša zaveza je, da v kolikor bo do tega prišlo, bomo ukrepali v smeri popolne podpore vsem, ki se ukvarjajo s preiskovanjem teh zadev. Poiskali bomo odgovorne, ki so krivi za to stanje," je dejala.

Še tri vprašanja

Poslanec največje opozicijske stranke SDS Zvonko Černač od Bratuškove pričakuje pojasnilo, kakšni bodo finančni viri in celotni obseg sredstev, ki bodo potrebna za sanacijo bančnega sistema.
 

Zakaj državljani, ki bodo obsežno dokapitalizirali banke, ne smejo zelo jasno vedeti, kaj se dogaja z njihovim denarjem, kako se ukrepa ter na kakšen način in pod kakšnimi pogoji nastajajo milijardni dolgovi države, bo premierko vprašal poslanec SLS Franc Pukšič.

Eno od Horvatovih podvprašanj premierki bo tudi, ali namerava vlada v NLB, NKBM in Abanki nemudoma zamenjati nadzorne svete in posledično uprave bank.

Komentarjev 3
  • Miran Polič 19:26 16.december 2013.

    bando treba javno obesit

  • Marko Slovenia 12:56 16.december 2013.

    V dokaz da ste politiki pošteni, obelodanite imena, ki so na dokumentih o izdajanju kreditov!!! KER (JIH) BODO ZBRISALI

  • Avatar čavez
    čavez 09:22 16.december 2013.

    Ne vem kaj se toliko obremenjujejo saj je popolnoma jasno kje bomo dobili denar, lopovi bodo pokradene miljarde nazaj prinesli, mi ovce jim bomo pa še miljonske obresti vračal za ukraden denar.