Slovenija
7 ogledov

Pojasnjena skrivnost ženske volkodlaka

Pastrana je sredi 19. stoletja burila domišljijo po vsem svetu. Marsikdo jo je i Žurnal24 main
Znanstveniki so po 150 letih razkrili skrivnost bradate ženske, ki je pred 150 leti s svojo poraščenostjo in iznakaženo lobanjo vznemirjala javnost in burila domišljijo.

Revija American Journal of Genetics je v četrtek objavila študijo kitajske ekipe znanstvenikov pod vodstvom Xue Zhanga, ki je primer Mehičanke Julie Pastrane (1834–1860) razvozlala z obsežno genetsko analizo treh kitajskih družin, pri katerih so strokovnjaki opazili podobne anomalije videza.

Izrazito poraščenost telesa, popačene poteze obraza in poudarjene dlesni po ugotovitvah strokovnjakov povzroča dedna mutacija genskega zapisa v 17. kromosomu, vendar gre za tako redke primere, da jih je zelo težko preučevati.

Pri preučevanju omenjenih kitajskih družin so raziskovalci odkrili, da jim v omenjenem kromosomu manjka določen genski zapis, po drugi strani pa se jim drugi genski zapis podvaja. Takšne genetske anomalije so pri omenjenih družinah prizadele štiri do osem genov v kromosomu 17. Nadaljnje znanstvene raziskave bodo poskušale ugotoviti, zakaj do takšnih primerov sploh prihaja.

Nenavadna zgodba Pastrane
Pastrana je bila mešane belsko-indijanske krvi. Imela je neobičajno velik nos in oči, zobje pa so ji rasli v nepravilni obliki. Nekoč jo je opazil cirkusant Theodor Lent in jo kupil od neke ženske, domnevno njene matere. Naučil jo je plesati in igrati na glasbila ter jo razkazoval po vsem svetu pod imenom Bradata in poraščena gospa. Naučila naj bi se tudi brati in govoriti tri tuje jezike, kasneje pa se je celo poročila s svojim "lastnikom".

Med turnejo mu je v Moskvi rodila otroka, ki je imel podobno genetsko mutacijo in je živel le tri dni. Tudi Pastrana je zaradi zapletov pri rojstvu umrla kmalu zatem. Njen mož je dal obe trupli mumificirati ter razstaviti v stekleni kletki. Obe mumiji sta nato izginili in se pojavili na Norveškem leta 1921, kjer so ju znova postavili na ogled javnosti. Šele v 70. letih je norveška vlada dosegla njun umik, trenutno ju hrani sodni inštitut v Oslu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.