Slovenija
375 ogledov

Pojavlja se več atipičnih pljučnic

Zdravnik Shutterstock
V zadnjih mesecih večje število primerov atipične pljučnice. Večkrat potrdili tudi okužbo z mikroplazmami. Gripe niso zaznali.

Zdravniki v osnovnem zdravstvu v zadnjih dveh do treh mesecih opažajo povečano število primerov atipične pljučnice. Večkrat so potrdili okužbo z mikoplazmami, pravi Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje in dodaja, da povečano število mikoplazemskih pljučnic opažajo na vsakih nekaj let, kar je povsem običajno.

Pri atipični pljučnici sta v ospredju vročina in glavobol, kašelj pa je običajno suh ali ga skoraj ni. Na rentgenskem slikanju prsnih organov je pljučnica lepo vidna in lahko celo precej obsežna.

Cepiva ni

Zdravniki so večkrat potrdili kužbo z mikoplazmami, pravi Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje in dodaja, da povečano število mikoplazemskih pljučnic opažajo na vsakih nekaj let, kar je povsem običajno.

Sočanova je zapisala, da mikoplazmske pljučnice zdravimo z antibiotiki, cepiva pa ni. Okrevanje je po njenih besedah pogosto dolgotrajno, bolniki pa se počutijo utrujene in brez energije. Traja lahko tudi do nekaj tednov, da se povrnejo k običajnim aktivnostim, okužbe z mikoplazmami pa sicer minejo brez posledic, je dodala.

Gripe niso zaznali

Sezona respiratornega sincicijskega virusa (RSV) in drugih respiratornih virusov se po besedah Sočanove kaže v pogostejših primerih akutnih okužb dihal oziroma v povečanem obisku v ambulantah osnovnega zdravstva. "Približno v desetini testiranih kužnin zgornjih dihal je bil potrjen RSV. Med drugimi povzročitelji akutnih obolenj dihal je visok delež rinovirusov, več je tudi virusov parainfluence," je zapisala in dodala, da se kot povzročitelji okužb dihal stalno pojavljajo tudi enterovirusi in adenovirusi.

Okužba z RSV se kaže kot prehladno obolenje z izcedkom iz nosu, ki je slabo prehoden, z blagim kašljem in zmerno povišano temperaturo. Okužba ogroža predvsem novorojenčke in dojenčke, stare od tri do šest mesecev, opozarja Sočanova. Pri večjih otrocih, ki so stari več kot dve leti, in šolarjih je RSV po pravilu lahka bolezen.

Na inštitutu v zadnjih tednih niso zaznali primera gripe. Sočanova pravi, da v evropskih državah še ne poročajo o izraziti rasti pojavnosti gripi podobne bolezni, poročajo pa o posameznih primerih. "Delež vzorcev, pozitivnih na influenco, je približno dva odstotka," je zapisala in dodala še, da nizek delež pomeni, da se sezona gripe tudi v EU še ni začela.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.