Slovenija > Komentarji in kolumne
26 ogledov

Pojem suverenosti

Tako zunanje ministrstvo kot vlada hitita pojasnjevati, da Slovenija, ki je, kot sami sicer ne vedo natančno kako, postala del koalicije z ZDA, ne bo sodelovala v vojaških akcijah, pač pa na druge načine pomagala ustaviti delovanje skrajnežev.

kolumnist 15.09.2009, Sergeja Hadner Hvala, komentar, kolumna, portret, foto: Bo | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Tako zunanje ministrstvo kot vlada hitita pojasnjevati, da Slovenija, ki je, kot sami sicer ne vedo natančno kako, postala del koalicije z ZDA, ne bo sodelovala v vojaških akcijah, pač pa na druge načine pomagala ustaviti delovanje skrajnežev.  Seveda je to pomembna informacija, nikakor pa ne zanika dejstva, da Slovenija postala članica koalicije, ne da bi na to formalno pristala. Slovenija ni ena od zveznih ameriških držav, pač pa je suverena država. Po čisto laični logiki to pomeni, da o svoji zunanji politiki, zavezništvih in delovanju odloča sama, ne pa da ji to narekuje članstvo v zvezi Nato ali Evropski uniji.  
In če je Slovenija potrdila neko resolucijo Varnostnega sveta, tudi to ne more biti zadosten razlog, da je uvrščena v zavezništvo z ZDA. Ker zavezništvo z ZDA v tem primeru pomeni, da Slovenija podpira bombardiranje, ki ga ZDA izvajajo zadnje mesece. Tega pa Varnostni svet ni odobril! Skratka, Slovenija je podprla resolucijo Varnostnega sveta, ki obsoja nasilje islamskih skrajnežev in od držav zahteva, da preprečijo dotok denarja skrajnežem ter zato postala zaveznica ZDA, ki izvajajo bombne napade. Skregano z logiko. In skregano s pojmom suverenosti.
Podpis vilniške delaracije, izjave, ki jo je leta 2003 podpisalo osem evropskih držav in podprlo ameriški napad na Irak, je v Sloveniji sprožil veliko negodovanje. Dejstvo pa je, da je šlo za formalen pristop h koaliciji, ki ga je podpisal takratni zunanji minister Dimitrij Rupel. Od vilniške deklaracije se glede miru v svetu, za katerega se ves ta čas bijejo ZDA, ni zgodilo veliko novega. Novo je pa to, da je Slovenija del koalicije brez podpisa.

Preberite tudi članek Cerar poizveduje, kdo nas je vključil v vojno z islamisti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.