Slovenija
2433 ogledov

Pojutrišnjem pride v Ljubljano Merklova, s tem jo bo pričakal Pahor

Angela Merkel v Bundestagu
1/3
Epa
Predsednik republike Borut Pahor bo v torek na Brdu pri Kranju sprejel nemško kanclerko Angelo Merkel. Kot so danes še sporočili iz predsednikovega urada, bo Pahor visoko gostjo ob tem odlikoval z redom za izredne zasluge, najvišjim odlikovanjem Republike Slovenije.

Merklova, ki po 16 letih vodenja nemške vlade zaključuje mandat, bo odlikovanje prejela za osebne zasluge za poglobitev vsestranskih odnosov med Slovenijo in Nemčijo ter za verodostojno evropsko voditeljstvo.

Kot so še zapisali v sporočilu za javnost urada predsednika republike, sta v letih, odkar je Merklova na položaju kanclerke, državi razvili odlične in prijateljske odnose na številnih področjih skupnega interesa.

Nemčija je ena najpomembnejših političnih in gospodarskih partneric Slovenije. Državi sta tudi strateški partnerici in zaveznici in imata sorodne poglede na pomembnejša vprašanja v mednarodni skupnosti, so spomnili v uradu predsednika republike. Z Nemčijo kot najpomembnejšo zunanjetrgovinsko partnerico je Slovenija v preteklem letu zabeležila blagovno menjavo v višini skoraj 11 milijard evrov.

Angela Merkel | Avtor: Profimedia Profimedia

Pahor je sicer z Merklovo sodeloval že kot premier. Na njegovo povabilo je kanclerka leta 2011 uradno obiskala Slovenijo in takrat sta državi sprejeli Deklaracijo o poglobljenem sodelovanju na področjih skupnega interesa. S to politično deklaracijo sta potrdili odlično partnersko sodelovanje, ki se je razvilo v času, odkar je Slovenija neodvisna in samostojna država.

V okviru sodelovanja v triu predsedujočih držav Svetu Evropske unije sta si Slovenija in Nemčija tako v času prvega kot tudi aktualnega slovenskega predsedovanja prizadevali za konstruktiven in prijateljski dialog znotraj EU in tako še poglobili odlične odnose med državama.

Predsednik Pahor je nemško kanclerko med drugim kot posebno gostjo julija 2014 povabil tudi na srečanje voditeljev pobude Brdo Brioni. Z njo se je delovno sestal na poti na uradni obisk v Rusko federacijo in Ukrajino februarja 2017, so še dodali v predsednikovem uradu.

Aleksandar Vučić Borut Pahor srečanje | Avtor: Epa Epa

V sredo bo na Brdu pri Kranju potekal vrh EU-Zahodni Balkan, ki ga bo gostil premier Janez Janša. Pred tem se bodo v torek voditelji držav ali vlad članic EU na Brdu pri Kranju sestali na neformalni delovni večerji.

 
Komentarjev 7
  • kapibara1 14:37 04.oktober 2021.

    100% je bil tisti Stevo , danes pri otožnemu na marmor stopnicah, da se o tem dogovorita

  • jate 21:45 03.oktober 2021.

    ne samo pahor,tudi shod jo bo pričakal hehehe

  • rd2dmk2 14:01 03.oktober 2021.

    ta nam nam je grozila z veliko trojko in zahtevala da tako kot vsa ostala europa plačamo zablode nemskih bank v finančni krizi..ja saj si zasluži nagrado.. sam ne medaljo, brco v rit to pa ja..raje povejte kolk smo dobili ...prikaži veči nazaj pufov, ki smo jih morali podariti grčiji, pa še komu, da so pogoltne nemške banke dobile nazaj svoje pufe.. in nemci uživajo blaginjo, mi smo pa trpel 10 let krizo zanje.nemci imajo pravico biti ponosni nanjo, mi bi ji pa morali samo odret par jermenov s hrbta.