Slovenija
91 ogledov

Pok in bobnenje spravila v strah Dolenjce

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Nekaj po 9. uri dopoldne je na širšem območju Dolenjske prišlo do glasnega poka in bobnenja, ki je močno prestrašil prebivalce. Natova lovca sta zvočni zid prebila pri spremljanju "sumljivega" izraelskega potniškega letala.

Dva italijanska lovca sta danes nad Dolenjsko okoli 9. ure dopoldne prebila zvočni zid pri spremljanju "sumljivega plovila" v slovenskem zračnem prostoru.  "Šlo je za posredovanje ob vstopu tujega letala v Natov zračni prostor," so tudi za Žurnal24 potrdili na ministrstvo za obrambo in dodali, da je šlo za posredovanje pri preletu izraelskega potniškega letala.

"Zaradi potrebe po zavarovanju Slovenije je bil skladno s predpisi potreben takojšen odziv, zato je bilo zavezniškima lovcema dovoljeno letenje z nadzvočno hitrostjo, pri čemer sta prebila zvočni zid. Spremljano letalo je bilo v slovenskem zračnem prostoru deset minut. Letalo je slovenski zračni prostor zapustilo na območju Dobove in nadaljevalo let v zračnem prostoru Hrvaške," je v sporočilu za javnost po varnem pristanku letala v Tel Avivu sporočil predstavnik vojske Simon Korez, ki je še navedel, da sta se po končani nalogi spremljanja sumljivega letala lovca s podzvočno hitrostjo vrnila v matično bazo v Italiji.

V skladu s tehničnim sporazumom Nata iz leta 2013 v slovenskem zračnem prostoru varovanje omogočata italijanska kot madžarska stran.

Sumljivo letalo med tem že pristalo

Lovca sta skozi slovenski zračni prostor pospremila izraelsko letalo Boeing 747 družbe El Al na poti iz New Yorka v Tel Aviv, let LY002, ki so ga vojaška letala zaradi grožnje z bombo spremljala že od Švice. Izraelsko zunanje ministrstvo je potrdilo, da so grožnjo prejele ameriške oblasti, ko je bilo letalo že v Švici. "Američani so švicarske oblasti obvestile o grožnji, med tem ko je bilo letalo v švicarskem zračnem prostoru, in Švica je aktivirala vojaške lovce, ki so pospremila letalo," so sporočili še z izraelskega ministrstva.

Letalo je v Tel Avivu pristalo nekaj minut po predvidenem prihodu, ki je bil načrtovan ob 12.37 po lokalnem času. Pregled pa je pokazal, da je bil preplah lažen in na letalu ni bilo eksploziva.

Današnji dogodek ob 9.08 v zračnem prostoru nad Dolenjsko je zapisala tudi potresna opazovalnica Višnje.

 
Komentarjev 15
  • Žurnalček 17:40 05.julij 2016.

    Kakorkoli NI BILO nobenega vzroka za prebijanje zvočnega zidu in pričakujem od MO za protest , sedaj al Švici, Italiji , al pa NATU ! Seveda če imate jajca , kar jih pa nimate , kajneda da res !

  • maneken 16:02 05.julij 2016.

    Uredništvo, tukajle zgoraj gre morda kar za kaznivo dejanje, vsekakor pa za kršitev marsikakega kodeksa in če ne spite, bi jo bilo dobro izbrisati in blokirati. Zraven si je dala pa še plus, da bo bolj držalo.

  • sprehajalec 15:14 05.julij 2016.

    Pa da vas ne bo še naprej skrbelo, nad srbsko hrvaško mejo, sta izraelsko letalo prevzela dva Mig-29 srbskega vojnega letalstva. Nad Makedonijo sta ga verjetno predala dvem F-16 grškega vojnega letalstva. Nad Egejskim morjem, so ti zavili domov. Izraelsko ...prikaži več letalo pa je pristalo na letališču Ben Gurion v Izraelu.