Slovenija
448 ogledov

Pokasirali pet tisočakov, po dveh letih pa zaprli podjetje

slovenija 11.06.13, brezposelni, iskalci zaposlitve, zavod za zaposlovanje Slove Anže Petkovšek
Država je v sedmih letih za subvencije nekaj več kot 23 tisoč samozaposlenim namenila 106 milijona evrov. Prejemniki morajo status obdržati dve leti po nakazilu denarja, podatki pa kažejo, da jih je po preteku tega obdobja skoraj tri petine status ukinila.

Med letoma 2007 in 2014 je država za subvencije za samozaposlitev namenila 106,3 milijona evrov – največ denarja je podelila leta 2011.

subvencije | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Prejeli pet tisočakov

"Glavna obveznost vsake osebe, ki je pridobila subvencijo za samozaposlitev, je, da status ohrani najmanj v pogodbenem obdobju," pravijo na zavodu za zaposlovanje. To obdobje traja dve leti.

Do leta 2008 je zavod tistim, ki so se samozaposlili, nakazal 4.500 evrov, pred dvema letoma so znesek zvišali na pet tisočakov.

Samozaposlitev je za večino le začasna rešitev

Nekaj jih je pogodbo z zavodom prekinilo še v času trajanja, torej pred iztekom dveh let. Podatki, ki so nam jih poslali, pa kažejo, da v povprečju skoraj tri petine prejemnikov spodbude status samostojnega podjetnika ali sorodno obliko zaposlitve, ukine kmalu po preteku tega obdobja. 

Na zavodu za zaposlovanje so s tem zaposlitvenim ukrepom kljub temu zadovoljni. "Po treh do štirih letih od registracije samozaposlitve, jih je status ohranila skoraj polovica, kar kar lahko ocenimo kot dober rezultat."

Tudi ekonomist Sašo Polanec pojasnjuje, da delež samozaposlenih, ki "preživijo" pravzaprav sploh ni nizek: "V povprečju po dveh letih od ustanovitve propade polovica podjetij, je podatek, da dve leti in več preživi več kot 40 odstotkov samozaposlenih kar dober, sploh glede na dejstvo, da jih je bila večina nekako prisiljena v ta korak in da jih večina pri tem najbrž ni imela odlične poslovne ideje oziroma poslovnega načrta."

ukinitve | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Za tiste, ki so se samozaposlili v letu 2013, ne moremo dati dokončnih podatkov, saj dveletno pogodbeno obdobje, v katerem se pri prejemnikih subvencije spremlja ohranitev samozaposlitve, še ni zaključeno," še sporočajo z zavoda za zaposlovanje.

"Treba je gledati tudi posredne učinke. Čeprav so nekateri od teh status ukinili, so se najbrž marsikaj koristnega naučili – ta znanja in izkušnje bodo lahko izkoristili v naslednji službi. Pa tudi država kljub izplačilom subvencij ni v minusu, saj se ta sredstva v obliki davkov gotovo vrnejo v državno blagajno," še poudarja Polanec.

S tega vidika je zanimiv tudi podatek, da so samozaposleni, ki so prejeli državno subvencijo, zaposlovali tudi dodatne delavce - ustvarili so kar 2.690 delovnih mest.  

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • ode 18:32 24.november 2016.

    Verjetno samo formalno so zaposlovali tudi dodatne delavce - ustvarili so kar 2.690 delovnih mestSeveda, zaposlovali so samo tiste in takšne z zavoda, za katere so dobili po 5 tisoč evrov.

  • Avatar čavez
    čavez 20:50 20.marec 2015.

    Od leta 2009 imam preplačan davek, danes smo 2015 pa dakarji še niso zmislili kako bi mi ta denar ukradli, vrnit ga pa nočejo.

  • dragec 18:35 20.marec 2015.

    SP je ena velika potegavščina, posebej pa tisti, ki bi radi zaposlili in od države sprejeli po osebi 4500 EUR, ter ljudi odpustili in tako-začaran krog