Slovenija
125 ogledov

Pokazati vam morajo certifikat, da je izdelek res eko

Zelenjava na tržnici Anže Petkovšek
Na nas se je obrnila bralka, ki večkrat nakupuje na tako imenovanih kmečkih tržnicah, kjer kmetje prodajajo svoje izdelke. Vsi trdijo, da so izdelki bio, eko oziroma iz integrirane predelave. "Kako lahko kupec na tržnici preveri, ali navedbe prodajalca držijo?," se sprašuje.

Kmetijske pridelke oziroma živila v prometu mora spremljati certifikat, ki zagotavlja sledljivost. Ta mora biti na vpogled pri prodajalcu oziroma v trgovinah.

"Za ekološke kmetijske pridelke mora pridelovalec vnaprej pridobiti certifikat ene od imenovanih organizacij za kontrolo in certificiranje, ki preveri izpolnjevanje predpisanih pogojev. Ko so zahteve izpolnjene, pridelovalcu podeli certifikat," pojasnjuje Matjaž Emeršič z uprave za varno hrano.

Certifikat se podeli kmetiji, ne pa izdelku

Certifikat se podeli pridelovalcu ali predelovalcu kmetijskih pridelkov oziroma živil, torej kmetiji. "Na certifikatu pa je konkretno navedeno, za katere proizvode je bil certifikat izdan," poudarja Emeršič.

V Sloveniji za certificirane ekološke pridelke uradno uporabljamo oznako "ekološki". Dovoljeni sta tudi oznaki BIO in EKO in pomenita enako kot oznaka "ekološki". Tudi shema integrirane pridelave zahteva certificiranje pridelave po enakem postopku.

"Organizacija za kontrolo in certificiranje vsaj enkrat letno pri vsakem imetniku certifikata opravi kontrolo z namenom preverjanja spoštovanja predpisanih zahtev. Inšpekcija za varno hrano pa vsako leto vrši uradni nadzor nad delom imenovanih teh organizacij," pravi Emeršič.

Komentarjev 3
  • erikkk 12:03 29.marec 2015.

    Dam roko v ogenj če je kaj od tega kar se prodaja po tržnicah bio eko pa neuvoženega zavaja ibn leže se na vsakem koraku ... Tud s certifikatom se da zavajat ...Trgovine niso nič boljše ...

  • s.i.k. 17:44 28.marec 2015.

    .kdaj bodo pa avtočki spušali" bio ali eko ???

  • wester62 15:37 28.marec 2015.

    to nobeden nikoli ne bo vedel ker vsi zavajajo in lažejo. edino če sama gojiš veš kakšno zelenjavo ješ.to je to in nič drugače,pa še naj kakor koli hvalijo bio prodajalci.