Slovenija
85 ogledov

Pokaži pokojnino

Večina trgovcev na določen dan v mesecu ponuja tudi do desetodstotni popust upok Žurnal24 main
Upokojenci. Še letos morda rešitev, da v trgovini ne bo treba kazati pokojnin.

"To je višek svinjarije. Tako ni treba poniževati upokojencev. Povsod je za popuste treba kazati odrezke pokojnin. Saj nismo v letu 1948, ko je bila hrana na karte; to je grozljivo," je ogorčena bralka.

Poklicala nas je po tem, ko je bila v Sparu priča, kako je upokojenka pred njo, da bi dobila poseben popust za upokojence, "s tresočo roko iz denarnice vlekla odrezek pokojnine, na katerem se je videl tudi boren znesek. Blagajničarka pa si je verjetno mislila, ah, revica." Šokirana je, da se je ta praksa tako razširila, da "za nakup cenejših vstopnic te odrezke hočejo celo v teatru". Preseneča jo, da nihče ne ukrepa.

"Namen ni poniževanje"
"Naš namen zagotovo ni poniževanje kupcev ali kršenje njihovega dostojanstva," odgovarjajo v Sparu Slovenija. Na vprašanje, ali je taka praksa tudi v trgovinah Spar v Avstriji in Nemčiji, ne odgovarjajo. V svoj zagovor pa zapišejo, da je to "praksa, ki jo uporabljajo tudi v drugih trgovskih verigah".

Identifikacijske kartice

V uradu varuhinje človekovih pravic so sicer že pred časom ugotovili, da je pobuda, da bi se upokojenci identificirali s posebnimi izkaznicami in ne z odrezki pokojnin, utemeljena, "saj gre v tem primeru za kršitev načela sorazmernosti".

A jim je Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) odgovoril, da je zaradi finančne krize ceneje, da upokojencem izdajo potrdila, kar naj bi se zgodilo še letos. Do takrat upokojencem svetujejo, naj podatek o višini pokojnine na odrezku "prekrijejo z odstranljivo nalepko".

V Zvezi društev upokojencev Slovenije pa pravijo, da so Zpizu predlagali uvedbo posebne plastične identifikacijske kartice, o čemer naj bi skupščina zavoda odločala sredi februarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.