Slovenija
43 ogledov

Poklicna matura bo težja

"Že mladi se delijo na pomembnejše in manj pomembne državljane," meni Brane Šime Žurnal24 main
Bela knjiga. Za raven poklicne mature se bodo odločali v tretjem letniku.

Matura. "Bela knjiga predvideva možnost, da dijaki srednjih strokovnih programov, ki izberejo ustrezno zahtevnost predmetov v tretjem in četrtem letniku, lahko opravljajo tri predmete v sklopu splošne mature," je pred današnjo predstavitvijo dejal Janez Krek, predsednik nacionalne strokovne skupine za pripravo Bele knjige o vzgoji in izobraževanju.

 

Druge novosti
Podaljšanje triletne poklicne šole v štiriletno.
Odprava dveletnega poklicnotehniškega izobraževanja.
Nivojski pouk v gimnazijah pri slovenščini, matematiki in tujem jeziku.

Trenutna ureditev dijakom strokovnega izobraževanja po opravljeni poklicni maturi dopušča, da skupaj z opravljenim petim predmetom zadostijo pogojem za vpis na določene univerzitetne programe.

Poklic in pogoj za faks
Po novem bi dijak na ravni splošne mature opravil slovenščino in še dva predmeta – izbiral bi med matematiko, tujim jezikom in strokovnim izbirnim predmetom. V sklopu poklicne mature pa bi opravil še strokovno-teoretični predmet in pripravil izdelek oziroma storitev z zagovorom ter tako pridobil tudi poklicno kvalifikacijo.

"V tretjem letniku bi vsem, ki bi si želeli odpreti pot v univerzitetno izobraževanje, omogočili okrepljeno pripravo na opravljanje splošnoizobraževalnih predmetov na ravni splošne mature. Pogoj za izbiro pa bi bilo doseganje ustreznih standardov znanja," je razložil Krek.

Enakovrednejši maturi
"Ta rešitev se mi zdi boljša od trenutne; dijak bo tako pridobil širšo izobrazbo in pridobljeni certifikat bo enakovrednejši splošni maturi," meni Brane Šimenc, učitelj slovenščine na srednji gradbeni šoli v Ljubljani in dolgoletni član maturitetne komisije za slovenščino.

Gimnazijci mnogo dražji
Po njegovih besedah je država do zdaj v gimnazijce vložila znatno več denarja kot pa v dijake strokovnotehniških poklicev.

"Poklicna matura je mnogo cenejša od splošne, praktično vse se opravi v šoli in nihče ne nadzoruje, kako je izvedeno – pomembno je le, da je opravljeno," je pojasnil Šimenc in dodal: "Boleče je, da se že mladi delijo na pomembnejše in manj pomembne državljane."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.