Slovenija
10959 ogledov

Poklukar tudi o Katji in volitvah

Vlada RS Janez Poklukar Vlada RS
Stanje v bolnišnicah po Sloveniji je stabilno, število pacientov s covidom-19 v 13. aktivnih covid bolnišnicah se je celo zmanjšalo, pravi minister za zdravje Janez Poklukar.

"Napovedi IJS so konec avgusta kazale, da si brez ukrepov sredi oktobra v bolnišnicah lahko obetamo 3.000 pacientov. Takrat je kazalo, da bi lahko samo od julija do sredine oktobra beležili skoraj tisoč smrti. To nas je zelo skrbelo," je na novinarski konferenci povedal Poklukar in dodal, da je vlada zato morala nujno ukrepati.

"Uvedba CPT pogoja je bila orodje, ki smo ga imeli na voljo, da živimo normalno. Edina druga možnost je bila popolno zaprtje države. Tega si nihče ne želi, niti si tega ne bi mogli privoščiti kot družba," je poudaril.

Če bomo nadaljevali s takšnim reprodukcijskim številom, kot je zdaj, smo že dosegli vrh epidemije. To bo po njegovem mnenju tako tudi, če se to število poveča za 10 odstotkov. Večji izziv bo predstavljalo, če se reprodukcijsko število poviša za 30 odstotkov in več: "To pomeni, da se CPT pogoj ne izpolnjuje dosledno, število hospitaliziranih pacientov in tistih na intenzivnih negah pa bodo poskočile."

Ljudi je pozval k spoštovanju CPT pogoja: "Razlika med izvajanjem in neizvajanjem pogojev CPT se kaže v smrti več kot tisoč ljudi. Te številke so lahko abstraktne, lahko pomenijo pa tudi nekoga, ki ga imamo radi."

Na volitvah ga ne bo

Poklukar je na tiskovni konferenci omenil, da se je vprašal, kako naj kot minister prispeva, da bi bila naša družba bolj enotna. Kako lahko prepreči nadaljno politizacijo nujnih ukrepov, da ne bi utrpeli še več škode.  "Tudi zato sem se odločil, da na prihodnjih parlamentarnih volitvah ne bom sodeloval. Najmanj, kar potrebujemo, je politizacija slednjih," je poudaril Poklukar. 

Izpostavil je, da je naše znanje najmočnejše orodje proti virusu. "Res je, cepiva imajo stranske učinke. Res je, ne zaščitijo 100-odstotno. Tudi sam vsak dan mislim na Katjo, a hkrati mislim tudi na vse, ki so do danes izgubili boj za posledicami okužbe. Mislim na tiste, ki se trenutno borijo s covidom ter kolege zdravnike in zdravstvene delavce."

Poklukar ješe pozval k enotnosti in strpnosti, da ne napadamo morebiti drugače mislečih. Omenil je tudi prepričanje, da smo Slovenci med najbolj solidarnimi na svetu. "Verjamem, da se bomo v prihodnjih tednih cepili, tudi zaradi skrbi za sočloveka. Samo skupaj, s spoštovanjem in solidarnostjo bomo premagali zimo, a tudi kasneje bomo morali živeti v skupni družbi in skupni državi. Spoštujmo se in ne uporabljajmo nasilja za argumente. Bodimo strpni." 

Testiranje na covid-19 Zdravje Zadnji podatki: Ni jasno, kam se bo obrnila epidemija

Poklukar: Če pogoja PCT ne bomo izvajali striktno, se lahko epidemija ponovno razmahne

Na vprašanje, ali se nam v primeru rasti okužb obetajo novi ukrepi, odgovoril, da smo v tem trenutku s pogojem PCT in ostalimi ukrepi zamejili širjenje epidemije, a kljub temu ne beležimo drastičnega upada okužb. Zato je pozval k doslednemu izvajanju pogoja PCT. "Če ga ne bomo izvajali striktno, ga bomo relativizirali, bo dalo to moč, da se epidemija ponovno razmahne," je poudaril.

Če pa bi se stanje poslabšalo, bodo sledili stroki, je zatrdil. Najbolj bodo osredotočeni na zasedenost postelj. "Vemo, da smo lahko tudi v zeleni fazi, a bi mogli razglasiti lockdown," je dejal - a tega ne bodo storili, saj si želijo, da družba ostane odprta.

Opazil pa je, da je po smrti 20-letnice po cepljenju število dnevnih cepljenj močno upadlo - "zato ta konferenca, da predstavimo temelje, na katerih sloni cepljenje"

Poklukar je še spomnil, da se približuje čas za cepljenje proti gripi in pozval ljudi, naj se ga udeležijo v čim večjem številu. NIJZ bo s kampanjo pričel v naslednjih dneh, cepljenje pa bo kril proračun.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 21
  • Avatar Zala
    Zala 01:07 08.oktober 2021.

    Polukar, niste odgovorni samo za Katjo, odgovorni ste za vse mrtve, ker ste stroko zamenjali za politični položaj. Vlada je odgovorna za tako veliko smrti. Ja, gospod doktor, vsako leto vas bomo spomnili na Katjo in vse druge, ki ste ...prikaži več jih pomagali umreti s temi vašimi ničvrednimi ukrepi.

  • molka 21:03 07.oktober 2021.

    upam da te bo hudič preganjal v peklu ti kljuka lazniva lopovska

  • Avatar DvaPlusDvaJe4
    DvaPlusDvaJe4 21:02 07.oktober 2021.

    Poklukar o roza letečih slončkih.