Slovenija
16938 ogledov

Slovenija bo omejila veljavnost covid potrdil; za praznike dodatni ukrepi

Janez Poklukar Vlada RS
Odločitve glede dodatnih ukrepov bodo sprejete prihodnji teden.

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes na novinarski konferenci napovedal, da bo glede omejitve veljavnosti evropskega covidnega potrdila sledil razpravi EU-ja. Kot je dejal, bo predlagal, da se veljavnost s 1. februarjem 2022 omeji na 270 dni po prejeti osnovni shemi cepljenja.

Pojasnil je, da odločitev o veljavnosti digitalnega covid potrdila po poživitvenih odmerkih še niso sprejeli, saj bodo odločitve narekovali evropski podatki, epidemiološka slike po Evropi in drugi še nepredvidljivi pogoji.

Potekajo pogovori glede dodatnih ukrepov

Dejal je še, da posvetovalna skupina razpravlja glede zaskrbljenosti nad širjenjem nove različice omikron. Napovedal je, da bodo obravnavali predloge o dodatnih ukrepih za zajezitev epidemije, tudi med silvestrovanjem.

Razprava je že potekala glede omejitve določenih aktivnostih, vezanih na silvestrovanje. Kot je še povedal, bo odločitev znana v prihodnjem tednu.

Razpravljajo tudi o obveznem cepljenju

Po njegovih besedah se bližamo trenutku, ko bomo kot družba morali sprejeti enotno odločitev glede položaja necepljenih. Nadalje je dejal, da v zdravstvenih krogih, pravnih, filozofskih, socioloških, politološkiin in drugih potekajo razprave o obveznem cepljenju.  "In prav je tako, o tem se mora odviti družbena razprava. Verjamem, da se bližamo trenutku, ko bomo kot družba morali sprejeti enotno odločitev glede položaja necepljenih. Želim si, da bi bila ta odločitev strpna, konstruktivna in v mirnem dialogu."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • kapibara1 17:44 18.december 2021.

    Zdravi - testirani- ugoden razultat testigna. omejeno gobanje.. Sedaj pa v obvezno cepljenej, ker cepleni hodijo po svetu in od zunja prinašajo virus, za katerega širitev so krivi necepljeni ! Pametnemu dovolj

  • bobubob 18:20 17.december 2021.

    A oni, 'cepljeni' s placebom so pa v redu? Se nič ne bojijo okužb? Zdravstvo jim laže, da so zaščiteni, v resnici pa niso! Jih je vsaj 25%, klinična faza pač. Torej vsak 'cepljeni' če želi biti zagotovo 'varen' po ...prikaži večpo EU med. standardih, naj si gre preverit protitelesa in če jih nima, naj ovadi cepilca zaradi zlorabe zaupanja, ogrožanja javnega zdravja, kršitve vladnih ukrepov, da ne iščem po KZ... Sicer pa, kot pravi stroka v UK, četrti val bo val cepljenih, pa se bo lahko vsak sam prepričal.

  • Koper 15:11 17.december 2021.

    Glede nas,ki nismo cepljeni nimate kaj odločati in tudi ne boste.Smo zdravi,v redu in nam nič ne manjka.Ne pogrešamo centrov in tudi drugih stvari ne. Nehajte že enkrat s temi pritiski,ker to nikamor ne pelje.