Slovenija
7827 ogledov

Minister za zdravje Poklukar o tragičnem dogodku v Bruslju

Janez Poklukar v UKC Maribor UKC Maribor
"Stvari bomo prišli do dna," obljublja Poklukar.

Minister za zdravje Janez Poklukar se je danes ob robu obiska v Mariboru odzval na tragični dogodek v Bruslju. Kot smo poročali je slovenska državljanka, partnerka slovenskega diplomata v Bruslju, umrla za posledicami možganske kapi.

Dva tedna pred tragičnim dogodkom je v okviru organiziranega cepljenja slovenskih diplomatov v Bruslju prejela vektorsko cepivo Janssen. Zaradi zapleta so jo prepeljali v eno izmed bruseljskih bolnišnic, kjer je kasneje umrla. 

"Neprimerno je, da bi ugibal o razlogih"

Poklukar, ki je družini umrle najprej izrekel sožalje, je potrdil, da je NIJZ je dobil informacijo, da je v Bruslju prišlo do smrti, ki bi lahko bila povezana z nedavnim cepljenjem. "Da bi to povezavo potrdili ali ovrgli, je potrebno speljati določene postopke. Zaenkrat nimamo nobenih dokazov, da bi šlo za povezavo s cepljenjem," je dejal minister. "Ta trenutek je neprimerno, da bi javno razpravljal o razlogih," je poudaril minister ter vse pozval k sočutju do družine umrle. 

Dokumentacija iz Bruslja

NIJZ je že podal prijavo o dogodku ministrstvo za zdravje, ki bo ustanovilo strokovno komisijo. Ta bo preučila dokumentacijo, ki pa jo je preko ministrstva za zunanje potrebno pridobiti iz Belgije. "Pustimo strokovni skupini, da opravi pride stvari do dna. Natančne časovnice, kdaj bodo znani zaključki, zaradi posebnosti pridobivanja dokumentacije iz tujine, natančne časovnice ne morem podati," pravi Poklukar.

Vektorska cepiva samo za starejše?

Na vprašanje, ali ne bi bilo smiselno vektorskih cepiv zaradi zapletov, ki so se doslej zgodili predvsem pri mlajših, nameniti za starejše, je Poklukar odgovoril, da Evropska agencija za zdravila pri pregledu obsežne dokumentacije še vedno priporoča cepljenje v vseh starostnih skupinah. "Tudi pri tem tragičnem primeru še nimamo nobenega dokaza, da gre za povezavo s cepljenjem," pravi Poklukar. 

Neuradno pa je podoben zaplet s krvnimi strdki doživela še ena državljanka Slovenije, ki pa se je srečno iztekel. Cepljena je bila s cepivom AstraZeneca. 

Glede tega, da naj bi bili na opazovanju še nekateri drugi diplomati v Bruslju, Poklukar informacij nima. 

 

 

Komentarjev 39
  • Beverly_Floyd 14:11 22.maj 2021.

    Odkar sem začel delati na spletu od doma, zaslužim 95 USD na uro. Neverjetno, edino kar potrebuje je enostavno tipkanje in dostop d0 interneta. Začel sem tukaj .......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • rd2dmk2 10:11 22.maj 2021.

    cepljenje odtehta vse nevarnosti obolevanja z covidom. ma pa ja. takole. če bom zbolel za covidom, me boste zelo radi zdravili. če bom zbolel zaradi cepljenja, me boste pustil umret kot steklega psa. in zakaj ? ker ne bi smel ...prikaži več zbolet, ker sem bil cepljen. ja ne bo nihče blamiral farmacevtskega giganta, ki je naredu tolk krasno župco, pa še ker ste tolk pokasiral. ne hvala mene ne boste cepili, razen če ob cepljenju dobim potrdilo, da bom jest in moja družina oskrbovana finančno in zdravstveno.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 01:50 22.maj 2021.

    Zakaj se blamirajo, ker bo itak ugotovljeno, da cepljenje ni krivo za smrt mlade ženske. Si predstavljate kaj bi se zgodilo, če bi dejansko prišel v javnost dokaz o nevarnosti cepiva?