Slovenija
2934 ogledov

Poklukar stavčne zveze iz prejšnjega zaslišanja še ni uporabil

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in generalna direktorica policije Tatjana Bobnar Saša Despot podelitev medalj policije za hrabrost in požrtvovalnost policistom in občanom, ki so v najrazličnejših okoliščinah pomagali reševati življenja ljudi
Kandidat za notranjega ministra Boštjan Poklukar, ministra, ki bo nasledil Tatjano Bobnar, na zaslišanju v DZ.

Današnje zaslišanje Boštjana Poklukarja, magistra javne uprave, je drugo zaslišanje pred pristojnim odborom. Pred dobrimi štirimi leti in pol je Poklukar v državnem zboru predstavljal vizijo delovanja ministrstva za notranje zadeve, ki ga je vodil v času vlade Marjana Šarca.

Poklukarjeva predstavitev pred štirimi leti in pol je bila ena najkrajših, kar jih pomnijo poslanci državnega zbora. Zaslišanje je ostalo v spominu tudi zato, ker se prihodnji minister glede več tem ni želel oprediliti pač pa je navedel, da bo na ta vprašanja znal odgovoriti šele, ko ga bo o tem podučila stroka. V tistem obdobju so bile sicer v ospredju predvsem migracije in obvladovanje migrantskih tokov. 

Poklukar je v preteklosti deloval na ministrstvu za obrambo, upravi za zaščito in reševanje in na ministrstvu za notranje zadeve kot minister.

Glede migracij ima policija sedaj drugačne obveznosti, kot jih je imela v času njegovega prvega mandata, ugotavlja Poklukar. "Rezilna žica in ostale tehnične omejitve se odstranjujejo. Cilj je, da se jih odstrani do konca tega leta," pravi. Delovna skupina pripravlja nov dokument migracijske strategije, znotraj katerega naj bi urad vlade za migracije vrnili pod ministrstvo za notranje zadeve. 
Z vstopom Hrvaške v schengensko območje je naloga varovanja meje odpravljena. Poklukar je napovedal, da bodo na ministrstvu prerazporedili zaposlene, ki so skrbeli za varovanje južne meje. 

"Slovenija se sooča z vrsto novih okoliščin, sodobno varnostno okolje je kompleksno in spremenljivo," ugotavlja Poklukar, ki je zadovoljen s proračunom, namenjenim za delo policije v tem mandatu. Poklukar bo na ministrskem stolčku zamenjal Tatjano Bobnar, ki je odstopila zaradi domnevnih političnih pritiskov. 

Ključne prioritete novega ministra za notranje zadeve bodo boj s korupcijo, upravljanje migracij ter depolitizacija in modernizacija policije.

Poklukar je zgrožen nad ugotovitvami glede delovanja policije na protestih med epidemijo covida. "Ne znam si predstavljati, kako hitro lahki posamezniki padejo na spoštovanju človekovih pravic in policijske prisege," pravi Poklukar. "Jasno je treba pogledati tudi poveljniško odgovornost, da ne bodo krivi zgolj izvajalci." Policija je pri 13 policistih odkrila sum nezakonitega delovanja v času protestov. 

Poklukar si bo prizadeval za vzpostavitev kariernega napredovanja v policiji, sindikalnim predstavnikom pa sporočil, da bodo njegova vrata vedno odprta.  

V tem tednu bi bilo lahko več znanega tudi o ožji ekipi novega notranjega ministra. Informacij glede tega, ali bosta Branko Lobnikar in Tina Heferle ostala državna sekretarja, v Poklukarjevem krogu še ne dajejo, prav tako ne, ali se obeta menjava na čelu Policije. V. d. generalnega direktorja Policije Boštjan Lindav je izjavil, da je pripravljen sodelovati s katerimkoli ministrom, ki podpira avtonomnost policije in pokončnost policijskih vodij, sposobnih upreti se zlorabam policije.

Komentarjev 1
  • Kmodri 18:47 13.februar 2023.

    Podajalec kljuke vrtečih vrat. Njegovo magistrsko delo je na nivoju srednje šolskega spisa. Amater in nesposoben kandidat lačen ministrske plače in podrepniki Črnceca.