Slovenija
21 ogledov

Pokojnina pravica, plača ne

slovenija 04.03.13, Karl Erjavec, Desus, sestava koalicije, DZ, foto: Anze Petko Anže Petkovšek
Desus. Karl Erjavec si pripisuje zasluge za ukrepe, ki ne zadenejo upokojencev.

"Upokojencem sta sprva grozila petodstotno znižanje pokojnin in neizplačilo regresa za vse," je o ukrepih v okviru programa stabilnosti in reformnega programa, ki so v petek romali v Bruselj, povedal predsednik Desusa Karl Erjavec. Kot je dejal, so bila potrebna naporna koalicijska usklajevanja, da je stranka Desus dosegla, da upokojenci ne bodo delili usode z zaposlenimi v javnem sektorju.


Pokojnine niso javni sektor

Spomnimo, vlada je ta teden dosegla sporazum s sindikati, zaradi česar se bodo plače javnih uslužbencev znižale (za različen delež glede na višino plače), s čimer bo država letos privarčevala 110 milijonov evrov za plače.

"Položaj upokojencev se ne more primerjati s položajem javnih uslužbencev, kajti pokojnina je plačan prispevek in je pravica," je prepričan Erjavec. "Skozi ta usklajevanja smo dosegli, da znižanja pokojnin ne bo, res pa je, da se ob rasti plač ne bodo usklajevale. A to usklajevanje je bilo že lani zelo nizko, šlo je za enega, dva ali pet evrov, in je povzročilo več nezadovoljstva kot pozitivnih odzivov," meni šef Desusa.

Krizni davek kar takoj

Dvig DDV v Desusu vidijo "kot najmanjše zlo" in upajo, da ne bo treba dodatno zategniti pasu. Erjavec celo meni, da bi se ob uspešni sanaciji bank in odprtju gospodarstva za tuje investicije izognili še ostrejšim ukrepom. "Tudi v primeru kriznega davka je bilo predvideno, da ga upokojenci, ki prejemajo manj kot 700 evrov, ne bi plačevali," je dodal.

Čeprav je vlada program že poslala v Bruselj, Erjavec ne vidi ovir, da ne bi sprejeli še kakega ukrepa – zlasti proti tistim, ki imajo visoke dohodke. "Morda bi lahko protikrizni davek uvedli za tiste, ki imajo prejemke nad pet tisoč evri," predlaga predsednik stranke upokojencev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.