Slovenija
16 ogledov

Pokojnine: 2.500 ugovorov, 6.800 klicev

Protestni shod upokojencev Anže Petkovšek
Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je do ponedeljka prejel 2.500 ugovorov na izplačilo junijske pokojnine po varčevalnem zakonu. Obravnavali jih bodo individualno in potem čim hitreje pripravili odgovor, so zagotovili v zavodu.

"Ugovor lahko vloži vsakdo, pomembno pa je, da navede svoje osebne podatke in razlog, zakaj je po njegovem mnenju v konkretnem primeru prišlo do napake pri izplačilu," je povedal predstavnik za stike z javnostjo na zavodu Branko Kokot.

Ugovore bodo obravnavali individualno. "V konkretnem primeru bomo pogledali v dosje in ugotovili, ali se navedbe upokojenca iz ugovora lahko upoštevajo ali ne," je pojasnil Kokot. Vsak upokojenec, ki bo podal ugovor, bo prejel pisni odgovor zavoda.

"Stanje se je nekoliko normaliziralo"

Po Kokotovih besedah so sicer od 27. junija do ponedeljka na številko za informacije glede izplačila pokojnin po zakonu za uravnoteženje javnih financ prejeli približno 6.800 klicev. "Zdaj se je stanje normaliziralo in na telefonske klice odgovarja le še šest sodelavcev, medtem ko jih je bilo sprva 20," je dejal.

Varčevalni zakon že na ustavnem sodišču

Zveza svobodnih sindikatov je julija že vložila na ustavno sodišče zahtevo za presojo ustavnosti dela varčevalnega zakona, ki omejuje pravico do letnega dodatka za upokojence in znižuje pokojnino določenim skupinam upravičencev. Pri varuhu človekovih pravic napovedujejo, da bodo zahtevo vložili do konca meseca. Po opozorilu varuhinje Zdenke Čebašek-Travnik bi zaradi pokojnin lahko na sodišča prišlo več tisoč zadev.

Komentarjev 2
  • Vesna Noč 02:08 12.julij 2012.

    ZICRes bi bilo dobro da maloveč bereš ali poslušaš-take traparije klobasaš ...tisti kateri imajo več kot 1450 jim jemljejo. Tudi sama imam 420e penzije pa niso nič vzeli....Le regresa ne bodo dobili tisti ki imajo več kot 622e.Preden klobasaš ...prikaži več se raje v jezik ugrizni ker si nevednež,ali pa verjemi vse tem novinarjem, kateri napihujejo kot nori.

  • zic 18:17 10.julij 2012.

    raje vidim, da takoj država propade kot da živimo s takimi mizernimi plačami, npr. kako lahko preživi samohranilka z dvema šoloobveznima otrokoma s 400 euri, brez štipendij in brez otroških dodatkov in brez preživnine (ker so brezdelneži bolje zaščiteni kot ...prikaži več pa delavci)...ne vem kaj politika misli...ljudje so imeli kredite in kako jih bodo sedaj plačevali, dodatnega dela ni kaj šele da bi s z najemi novih kreditov pomagali...NEMOGOČE, zato raje vidim, da gre vse skupaj v franže, ker mislim, da si državljani tega res ne zaslužimo. Udarili ste po malih ljudeh...če je nekdo do zdaj zaslužil 600 ste mu pobrali 200 in kako naj živimo?