Slovenija
79416 ogledov

Pokojnine se bodo zvišale dvakrat toliko kot socialni transferji

Štetje denarja, evri
1/2
Profimedia
Trenutno kaže, da se bodo pokojnine februarja zvišale za več kot devet odstotkov, socialni transferji pa marca za manj kot pet.

Socialni transferji bi se po podatkih, ki so že na voljo, prihodnje leto zvišali za 4,9 odstotka. Manjkajo le še podatki o decembrski inflaciji. Inflacija novembra v primerjavi z novembrom lani je bila 4,9-odstotna, pri uskladitvi, ki se izvede marca, pa se upošteva rast cen življenjskih potrebščin decembra 2023 v primerjavi z decembrom 2022.

Pokojnine se bodo zvišale bistveno bolj, izračuni kažejo na 9,2-odstotno zvišanje, a manjka še precej več podatkov: o inflaciji decembra ter o plačah za oktober, november in december.

Pokojnine se uskladijo s 60 odstotki rasti plač v preteklem letu in s 40 odstotki inflacije v preteklem letu. Pri inflaciji se za razliko od socialnih transferjev ne upošteva december v primerjavi s preteklim decembrom ampak rast cen življenjskih potrebščin med januarjem in decembrom v letu 2023 v primerjavi z inflacijo med januarjem in decembrom v letu prej. Trenutno imamo podatke za obdobje med januarjem in novembrom, ta povprečna rast cen v primerjavi z obdobjem med januarjem in novembrom lani pa znaša 7,8 odstotka. K rasti pokojnin bi tako inflacija prispevala 3,12 odstotne točke (40 odstotkov od inflacije).

Letos so se socialni transferji zvišali za 10,3 odstotka, inflacija, ki se je upoštevala pri izračunu uskladitve pokojnin, pa je znašala 8,8 odstotka. Letos bo, kot kaže, situacija obratna, podatek za uksladitev pokojnin je do novembra 7,8, inflacija, ki se upošteva pri uskladitvi socialnih transferjev pa 4,9 odstotka. 

Pri plačah manjka še precej podatkov

Pri rasti plač imamo za zdaj le podatke do septembra, manjkajo torej kar trije meseci. Rast plač v obdobju od januarja do septembra letos v primerjavi z enakim obdobjem lani je 10,1-odstotna. Plače bi tako pokojnine zvišale za 6,06 odstotne točke (60 odstotkov rasti plač). Skupna uskladitev pokojnin po trenutno dostopnih podatkih bi bila tako kar 9,2-odstotna. Zadnji podatki, potrebni za izračun, bodo podatki o januarskih plačah, ki bodo objavljeni sredi februarja.

Če se bo uresničila napoved Umarja, bo uskladitev 8,2-odstotna. Za toliko se bodo prihodnje leto prvič že januarja povišale pokojnine, saj se bodo predčasno uskladile skladno z napovedmi, februarja pa se bo opravila redna uskladitev na podlagi dejanskih podatkov, ki jih bo objavil statistični urad, in poračun za januar.

Doslej januarja upokojenci niso dobili povišice, so jo pa februarja, ko so dobili še poračun za januar, dobili so torej toliko, kot da bi se pokojnina zvišala že s 1. januarjem, a so denar dobili šele konec februarja.

Pri socialnih transferjih je vlada za prihodnje leto najprej predlagala zamrznitev socialnih transferjev, potem je z dopolnilom predlagala le 70-odstotno uskladitev, a so poslanci menda zaradi težav z glasovalnimi napravami izglasovali dopolnilo, ki ga je predlagala SDS in je zapovedalo polno uskladitev z inflacijo. Do ponovljenega glasovanja z dvigom rok so si premislili tudi v koaliciji in podprli polno uskladitev socialnih transferjev prihodnje leto. 

Marca se bodo tako zvišali otroški dodatki, štipendije, dodatek za veliko družino, pomoč ob rojstvu otroka, denarno nadomestilo za primer brezposelnosti, invalidnine, dodatek za pomoč in postrežbo in drugi. 

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 39
  • srecnii 23:08 07.december 2023.

    Šparal bi na najbolj revnih ki so najbolj potrebni pomoči, kaj pa še lahko od take gnide države lahko ljudje pričakujejo. Čestitam mladi ki ste odšli iz gnojne jame v tujino živet.

  • tarok 19:19 07.december 2023.

    Socialne transferji so podpora lenuhom, brezdelnežem. Mogoče posameznikom ja.... ostalo ukinit....lenuhi delat bo treba ne pa živet na račun drugih.....

  • Avatar Tone Murgelj
    bumbar11 15:22 07.december 2023.

    kvazi strokovnjake in ljudi, ki se desetletja selijo za svoje dobro s stolčka na stolček. Njim je malo mar za njih!!!!