Slovenija
19 ogledov

Pokojnine višje do enega odstotka

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Pokojnine, ki so bile uveljavljenje po 1. 1. 2010, bodo s februarjem višje za en odstotek. Tisti, ki so se upokojili pred januarjem lani, pa bodo imeli pokojnine višje za 0,4 odstotka.

Upokojenci bodo prejeli tudi poračun od prvega januarja, je danes sklenil svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije.

Pokojnine se februarja letos lahko po pokojninski zakonodaji uskladijo za največ toliko odstotkov, za kolikor se je povprečna plača za lani zvišala v primerjavi s povprečno plačo za leto 2009. Vendar pa je uskladitev v skladu z zakonom o interventnih ukrepih zaradi gospodarske krize lahko le 25-odstotna, je na seji spomnil namestnik generalnega direktorja zavoda Jože Kuhelj.

Višja minimalna plača
Po statističnih podatkih je povprečna mesečna bruto plača za lani znašala 1494 evrov, kar je 3,9 odstotka več kot leto prej, je povedal Kuhelj.

Februarsko uskladitev po njegovem pojasnilu opravijo v dveh različnih višinah, da na tak način zagotovijo sorazmerno enakopraven položaj med upokojenimi v različnih obdobjih.

Po oceni bo treba konec februarja za to izplačilo zagotoviti približno 2,9 milijona evrov, na letni ravni pa bo ta uskladitev pomenila slabih 17 milijonov evrov, je dejal Kuhelj.

Uskladitev še po starem pokojninskem zakonu
Uskladitev so opravili po starem, a še veljavnem pokojninskem zakonu. Novi zakon, po katerem bi pri usklajevanju pokojnin poleg rasti plač upoštevali tudi rast inflacije, se je namreč ustavil na ustavnem sodišču.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je v državni zbor vložila pobudo za referendum o njem, državni zbor pa na ustavno sodišče zahtevo za ustavno presojo referendumske pobude.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.