Slovenija
24 ogledov

Pokojnine višje za 0,1 odstotka

Upokojenci Saša Despot
Pokojnine se februarja uskladijo za 0,1 odstotka, je sklenil Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije.

Za toliko je bila namreč povprečna mesečna bruto plača za lani višja kot za leto 2011. Uskladitev velja od 1. januarja, zato bo izveden tudi poračun za januar, je povedal namestnik generalnega direktorja zavoda Jože Kuhelj.

V skladu s pokojninsko reformo se pokojnine usklajujejo v februarju, v letošnjem letu pa je določena uskladitev v višini stopnje rasti povprečne bruto plače, izplačane za lansko leto, v primerjavi s povprečno bruto plačo, izplačano za leto 2011. Reforma je določila tudi pogoj, da sredstva za uskladitev ne smejo preseči 50 milijonov evrov.

Vendar pa se znesek, ki bo letos potreben za izvedbo uskladitve, ne bo približal tej meji, je dejal Kuhelj. Na letni ravni bo namreč, kot je povedal, potrebnih 4,6 milijona evrov.

Upokojencev ne bodo obveščali

Svet zavoda je izglasoval tudi, da zavod ne bo obvestil upokojencev o izvedeni uskladitvi. Gre namreč za majhno povišanje in stroški za obvestila bi bili v primerjavi z njim nesorazmerni, je menila Nataša Belopavlovič, ki je v svetu predstavnica vlade.

Po drugi strani je Lučka Böhm, v svetu predstavnica sindikatov, menila, da bi bilo "škoda prekiniti komunikacijo med zavodom in upokojenci".

Vendar so člani sveta izglasovali sklep, da zavod tokrat obvestil upokojencem ne bo pošiljal. Pač pa bodo naslednja obvestila pošiljali spomladi, ko jih bodo obvestili o novih zneskih letnega dodatka.

Usklajevanja preprečili interventni ukrepi

Tokratna je prva uskladitev pokojnin po februarju 2011, ko se jih je večina povišala za 0,4 odstotka, manjši del, med drugim za tiste, ki so se upokojili po 1. januarju 2010, pa za odstotek.

Kasnejša usklajevanja so preprečili interventni ukrepi. Tako je interventni zakon za leto 2011 določil, da se pokojnine v letu 2011 lahko uskladijo le za 25 odstotkov zakonsko določene rasti.

Usklajevanje pokojnin v letu 2012 pa sta preprečila dva zakona, tako za prvo polovico leta najprej zakon o interventnih ukrepih, zatem pa še zakon za uravnoteženje javnih financ, ki je začel veljati konec maja 2012.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.