Slovenija
24 ogledov

Pokojnine za dve odstotni točki dol

Milan Utroša Dejan Mijović
Projekcije. Za pet odstotkov manj upokojenih.

Z vabilom na današnja pogajanja Ekonomsko-socialnega sveta o novi pokojninski reformi so pogajalci prejeli tudi kratko poročilo vlade o njenih finančnih posledicah. Vlada je izračunala, da bi z uveljavitvijo zakona s 1. 1. 2013 prihodnje leto prihranili 153 milijonov, leto pozneje pa 220 milijonov evrov.

Pokojnine bodo nižje

Vlada navaja, da bodo ob uveljavitvi nove pokojninske reforme pokojnine za dve odstotni točki nižje, kot bi bile po sedanji zakonodaji. Vendar na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve opozarjajo, da bodo v realnosti odstopanja minimalna, saj se pokojnine že od leta 2010 zaradi interventnih zakonov z rastjo plač ne usklajujejo več v celoti, kot predvideva predstavljeni izračun.

V projekciji so sicer izračunali tudi, da bo z novo pokojninsko reformo za pet odstotkov manj upokojenih.

"Hočemo celovito raziskavo"

“Zahtevali smo celovito raziskavo,” je dejal Milan Utroša, sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), in dodal, da to, kar so dobili, ni tisto, kar so zahtevali. Pojasnjuje, da je Inštitut za ekonomska raziskovanja pripravil celovito oceno finančnih učinkov, ki pa je sindikati še niso videli. To, kar so jim včeraj poslali, pa je po mnenju Utroše “videti, kot da so vzeli ven par grafov, ki jim ustrezajo”. Prepričan je, da bi se šele s celotnim poročilom izenačila pogajalska izhodišča.

Pripravljeni na kompromise

“Ugotavljam, da je ta vlada bistveno bolje pripravljena sklepati kompromise kot prejšnja,” je včeraj ob predstavitvi svojih stališč na predlagano pokojninsko reformo dejala izvršna sekretarka za socialno področje pri ZSSS Lučka Böhm. Vlada je po njenih besedah že upoštevala nekatere zahteve sindikatov iz pogajanj o reformi, ki je bila lani zavrnjena na referendumu. Obenem je opozorila, da se bodo pogajali od člena do člena, kar bi znalo tudi podaljšati predviden čas pogajanj.

Komentarjev 5
  • privat 14:53 24.september 2012.

    pokojnine na mejo ogroženosti za male ljudi...sej bogataši sploh ne bojo opazili če imajo 2% manjšo penzijo...ZAKAJ PA NE VSI ENAKO:::VSI SMO V DREKU ,ki so ga zakuhali le bogati!! Jaz zate ti zame...in podobno

  • vicvic 16:59 19.september 2012.

    Saj so pokojnine že tako okleščene, da je to kar pripravljajosamo še kaplja do popolne bede in lakote, saj bo večina na cesti brez vsega , Človeka se lahko samo enkrat slečedo golega.

  • vicvic 16:59 19.september 2012.

    Saj so pokojnine že tako okleščene, da je to kar pripravljajosamo še kaplja do popolne bede in lakote, saj bo večina na cesti brez vsega , Človeka se lahko samo enkrat slečedo golega.