Slovenija
26 ogledov

Pokojninska nosečnost

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Slovenija. Vdova je upravičena do pokojnine po pokojnem soprogu, če rodi njegovega otroka v desetih mesecih po moževi smrti.

Zakonska cvetka. Vdova lahko zaprosi za vdovsko pokojnino tudi v primerih, ko ji je po smrti partnerja ostal skupen otrok, ki ga mora preživljati. Pravico do pokojnine ima celo, če moževega otroka rodi deset mesecev po njegovi smrti, piše tako v starem kot novem pokojninskem zakonu.

300 dni po smrti očeta lahko vdova rodi njegovega otroka, pravi zakonodajalec.

V Sloveniji nemogoče
Strokovnjakinjo smo vprašali, ali je sploh možno, da ženska otroka nosi deset in ne devet mesecev. "Nosečnost toliko čez rok? V Sloveniji zagotovo ne. O čudežih sicer ves čas nekaj beremo, ampak ne veš, ali so to res čudeži ali ne," je za Žurnal24 povedala ginekologinja Andreja Štolfa Gruntar. Nosečnost načeloma traja 266 dni. Po njenih besedah je pet odstotkov novorojenčkov prenošenih, vendar ne več kot za dva tedna. Po tem obdobju namreč zdravniki pri nosečnici sprožijo umetne popadke, je dodala sogovornica in ob tem poudarila, da v Sloveniji zdravniki rok določajo na podlagi pregleda z ultrazvokom, s katerim se da natančno določiti datum zanositve, tako da ni možno, da bi se ušteli za toliko.

Brez odgovora
Odgovora, ali bodo zaradi očitnih medicinskih dognanj pogoje glede nosečnosti v zakonodaji skrajšali za kakšen mesec, nam od pristojnih na ministrstvu za delo včeraj ni uspelo dobiti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.