Slovenija
29 ogledov

Pokojninska reforma na situ strank

DeSUS svet stranke Žurnal24 main
Desus predlagano pokojninsko reformo označil za ustrezno, zadržke imajo glede informativnih izračunov.

Izvršni odbor stranke Desus je danes obravnaval pokojninsko reformo. Ocenili so, da so izhodišča glede reforme ustrezna za začetek pogovorov.

Strinjajo se, da se pokojnina veže na vplačane prispevke, nekaj pomislekov pa imajo glede informativnega izračuna. Želijo, da bo res služil za informacijo, ne pa da bo rušil solidarnost.

"Zavedamo se, da potrebujemo pokojninsko reformo, vendar se zdaj mešajo prave pokojnine s socialnimi transferji. V tem trenutku ta izhodišča podpiramo, a hudič je v podrobnostih," je dejal predsednik stranke Karl Erjavec. Menijo, da je reforma transparentna, saj upokojitev ni vezana na starost, ampak na delovno dobo. Erjavec je dodal, da reforme prejšnjega ministra Svetlika niso podrli, ker je vztrajal na določenih rešitvah, vendar pa da reforma na referendumu ni padla zaradi njihove nepodpore, ampak zaradi neusklajenosti s sindikati. 

Stranka zahteva, da se vnese člen, s katerim bi se ustavilo padanje pokojnin in določilo najnižjo pokojnino – ta bi znašala najmanj 62 odstotkov povprečne plače.

Po oceni ministra za delo, družino in socialne zadeve Andreja Vizjaka, ki je reformo predstavil članom izvršnega odbora Desusa, so si v "načelnih, ključnih rešitvah povsem enotni".

Popoldne še NSi

Svet NSi bo pozno popoldne razpravljal o pokojninski reformi pa tudi o finančnem položaju Slovenije in drugih ukrepih, ki jih vlada pripravlja za izhod iz finančne krize.

"Lovimo zadnji vlak"

Koalicija sicer sprejetje reform izpostavlja kot prioriteto. To, da so razmere resne in da Slovenija ne sme izgubljati časa, pa je na srečanju s premierjem Janezom Janšo včeraj izpostavil tudi šef evroskupine Jean-Claude Juncker.

Reforme, ki jih predlaga vlada, gredo po njegovem mnenju v pravo smer in so izjemno pomembne tako za Slovenijo kot celotno območje evra. Janša pa je napovedal izvedbo vsega potrebnega do konca leta. "Slovenija ima še vedno vse možnosti, da pride iz krize s svojimi lastnimi prizadevanji, če bomo storili, kar moramo storiti," je dejal.

Janša pa je pozneje v pogovoru za Pop TV dejal, da s pripravljenimi ukrepi Slovenija lovi zadnji vlak, da se izogne prošnji za finančno pomoč.

Komentarjev 6
  • privat 11:25 14.september 2012.

    narod reform ne podpira!! halooo debili....pokrijte sami izgube ,saj ta denar je v vaših žepih

  • Alena 14:10 11.september 2012.

    pa še res je...tud sama vidm čez okno, ko talajo pakete karitas...pride z mercedesom serije A...no, pa v Tomačevem ima konja...pa vsi trije otroci socialne štipendije...

  • Alena 13:46 11.september 2012.

    se strinjam z omejevanjem pokojnin tistim, ki niso vplačevali v žakelj...ampak, Karl, za božjo voljo, nič ne bo, če ne bomo zaposlili armado mladih brezposelnih