Slovenija
127 ogledov

Pokojninska reforma padla

Borut Pahor, Ivan Svetlik, referendum
1/22
Žurnal24 main
Neuradni rezultati: 72 % proti in 28 % za pokojninsko reformo. Pahor bo na interventni zakon najverjetneje vezal zaupnico. Pergam zahteva odstop Pahorja in ministra za delo.

72 % PROTI, 28 % ZA

Preštetih glasovnic: 99,9 odstotka.

Volilna udeležba: 40 odstotkov.

Rezultat se je ustalil pri 72 % proti in 28 % za.

Kako naprej?

Delo na črno
Tudi ta zakon je propadel, o čemer si lahko preberete TUKAJ.
Arhivi
Zakon o arhivih gre prav tako le še v arhive, o čemer si lahko preberete TUKAJ.

Premier Borut Pahor:  "Mi smo svoje delo opravili, spoštujemo pa odločitev ljudi. Zdaj pričakujemo od tistih, ki so se odločili, da dajo to na referendum, da dajo predloge za boljše rešitve. Vidim, da večina meni, da je rešitev sprememba oblasti, kar je napačno prepričanje. Če bi moj odstop pomenil avtomatično predčasne volitve, bi odstopil." Vendar v slovenski ureditvi odstop vlade ne pomeni avtomatično predčasnih volitev.

Uradni rezultati bodo znani čez en teden. Državna volilna komisija bo počakala še na glasovnice iz tujine, vendar tudi te ne morejo bistveno spremeniti rezultata.

Je pa dejal, da bo vlada zdaj najverjetneje v proceduro poslala interventni zakon, sicer javne finance ne bodo vzdržale, na zakon pa bo najverjetneje vezal zaupnico vladi.

Medtem pa predsednik sindikata Pergam Dušan Rebolj zahteva odstop Pahorja in ministra za delo, družino in socialne zadeve Ivana Svetlika, ker meni, da se "s to ekipo ne da pogajati". V primeru interventnega zakona napoveduje nov referendum.

Odzivi podpornikov pokojninske reforme
Dušan Kumer
, SD: “Vlada ima plan B, če pokojninska reforma pade.

Aleš Zalar, LDS, na vprašanje, ali zdaj sledi manjšinska vlada LDS in SD, odgovarja: "V tem trenutku niso tako pomembne politične implikacije, ampak ekonomske, ki jih lahko prinese padec reforme." Ker je predsednik  Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič napovedal, da bo znova treba sesti za pogajalsko mizo, Zalar odgovarja, da je vlada "obsojena na to, da se znova usede in pogovarja".

Mateja Kožuh Novak, Zveza društev upokojencev Slovenije: "Ljudje so prestrašeni, ogorčeni, ne zaupajo politikom. Vsem politikom svetujem, da se začnejo pogovarjati z ljudmi."

Odzivi nasprotnikov pokojninske reforme
Janez Janša
, SDS: “Vladna koalicija ni razumela sporočila. Še vedno mislijo, da so najboljši.
Poleg tega dodaja: "Pozivi, naj mi kot opozicija predlagamo mandatarja, so podobni neresni kot vladna kampanja za pokojninsko reformo z Urško Čepin." Znotraj obstoječe sestave Državnega zbora RS namreč ni mogoče izglasovati pametne vlade, meni Janša.

Karl Erjavec, DeSUS: "Interventnega zakona o pokojninah ne bomo podprli in mislim, da tudi ne bo šel čez." Kot je znano, vlada v primeru padca pokojninske reforme napoveduje interventni zakon.

Duša Semolič, predsednik ZSSS: "Ne podcenjevati volje ljudi. Niso pokojnine sporne, ampak milijarde in milijoni, ki gredo v Grčijo, na Portugalsko."

Radovan Žerjav, SLS: "Reforme padajo, samo vlada ne pade."

Vsebina pokojninske reforme:

  • starostna upokojitev možna pri 65 letih,
  • pokojnine se do leta 2015 usklajujejo v 60 odstotkih z rastjo plač, v 40 odstotkih pa z inflacijo; po letu 2015 je razmerje 70:30,
  • obdobje za izračun osnove je 30 minus tri leta.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.