Slovenija
24 ogledov

Pokojninska reforma spet na tapeti

Borut Pahor Žurnal24 main
S pokojninsko reformo se bo ukvarjala posebna delovna skupina. Svetlik: nov krog, ne nadaljevanje pogajanj. Semolič: vredno je poskusiti.

O vprašanjih pokojninske reforme, reform zdravstva in trga dela se bo v prihodnje pogovarjala posebna delovna skupina, ki jo bo vodil državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Boruta Pahorja Miloš Pavlica, je po današnjem sestanku vrha Socialno-ekonomskega sveta dejal minister za delo Ivan Svetlik.

Pri vprašanju pokojninske reforme po Svetlikovih besedah ne bo šlo za nadaljevanje pogovorov, ampak za nov krog, kar predpostavlja, da sta "obe strani pripravljeni na določene spremembe". "Koliko je to realno, bomo videli glede na predloge sindikalne strani," je pojasnil. Zagotovil je, da na strani vlade obstaja pripravljenost za nov krog pogajanj.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič je po sestanku dejal, da je zveza pripravljena iti v nove pogovore "o tistih spremembah, za katere menimo, da bi bile v korist delavcev". V tej luči je izpostavil zdravstveno reformo, spremembe zakona o delovnih razmerjih in tudi novo pokojninsko reformo, "ki pa mora temeljiti na povsem drugih izhodiščih kot prejšnja". Pri tem ZSSS vztraja pri starih zahtevah, predvsem pri postavki, da je 40 let delovne dobe za moškega zadosten pogoj, da pridobi pravico do polne pokojnine.
Komentarjev 2
  • Avatar Zala
    Zala 23:21 07.julij 2011.

    Očitno je večina prepričana, da če bodo predčasne volitve, da je potem pokojninska mimo. Ne, mislim, da bo obisk mame Merklove marsikoga streznil. V kolikor ne bomo sami toliko zreli, da uredimo to kar nam sicer ni ljubo, a ...prikaži več se mora, bomo padli v koš Grčije, ko nam bodo bankirji diktirali kako bomo živeli.Hoteli smo svojo državo, imamo jo in brez sprememb jo bomo za vedno izgubili. Tisti, ki se zaplete v bančne kredite je dolžnik še na onem svetu.

  • mogočni 19:51 07.julij 2011.

    Kaj je ta matra s temi reformami. Saj se ve, da ne bo nobena šla čez.