Slovenija
42 ogledov

Pokojninska reforma sprejeta

Še nikoli se v tako kratkem času ni zbralo toliko podpisov, poudarjajo na ZSSS. Žurnal24 main
Poslanci so z 49 glasovi za in 35 glasovi proti sprejeli pokojninsko reformo. Rezultat glasovanja ni presenetil Dušana Semoliča iz zveze sindikatov, ki že napoveduje nadaljnje ukrepe.

S pokojninsko reformo, ki bo začela veljati 1. januarja 2011, bo meja za starostno upokojitev 65 let. Pravico do starostne pokojnine brez odbitkov po sprejetem dopolnilu v drugi obravnavi pridobi tudi zavarovanec, ki je brez dokupljene dobe dopolnil 60 let starosti in 43 let pokojninske dobe, oziroma zavarovanka, ki je brez dokupljene dobe dopolnila 58 let starosti in 41 let pokojninske dobe.

Živimo v času in razmerah, ko bolj kot solidarnost in socialna občutljivost štejejo druge vrednote.
Dušan Semolič

"Vladna večina se je odločila izpeljati strukturne reforme, s katerimi želijo proračunski primanjkljaj, ki je nastal kot posledica pomoči finančnim krogom in bankam, prevaliti na delavce z zniževanjem delavskih pravic. Bodisi na področju pokojninskih zavarovanj, jutri na področju zdravstvenih zavarovanj," je po njegovem mnenju pričakovan razplet glasovanja za zurnal24.si komentiral Dušan Semolič. Dodal je, da gre za trend v mnogih evropskih državah, "ko politiki sledijo predvsem interesom kapitala, mednarodnega monetarnega fonda, evropskega sveta, ne pa ljudem v težavah".

Semolič je vnovič opozoril na nepravičnost reforme in poudaril, da bi se morala pokojninska reforma začeti pri vprašanjih sto tisoč brezposelnih in mladih brez dela. V prihodnosti pričakuje "porast brezposelnih med starejšimi, več bolniških med starejšimi in invalidskih upokojevanj". Namen pokojninske reforme je po njegovih besedah predvsem znižanje pokojnin.

Njihovi nadaljnji koraki so že znani. "Tudi tukaj ne bo presenečenj. Izkoristili bomo možnost veta in pa referendum," je odločen Semolič.

Svetlik "malo presenečen"
Minister Ivan Svetlik je izid označil kot "malo presenečenje", saj so bili občasno v dvomih, ali bo podpora dovolj velika. Po njegovih besedah so prevladali razum, preudarnost in skrb za socialno državo, tako da so nekateri pozabili na trenutne politične delitve.

Svetlik je še pojasnil, da so DeSUS še danes predlagali rešitev, ki bi bila za upokojence veliko ugodnejša kot polovično usklajevanje pokojnin, a DeSUS tega ni sprejel. Na vprašanje, ali DeSUS še lahko ostane del koalicije, pa Svetlik pravi, da bo o tem odločala stranka in pa predsednik vlade, čeprav bo "nerodno, če glavnih projektov koalicijski partner ne bo podpiral".

DeSUS proti, SLS za
Predsednik SLS Radovan Žerjav je pojasnil, da niso reševali koalicije ter da te vlade ne podpirajo, podprli pa so dober predlog reforme. Ob trenutnem stanju javnih financ je odgovornost ne samo koalicije, ampak tudi opozicije, "da ljudem povemo tisto, kar je prav, in ne tistega, kar od nas pričakujejo".

V koalicijski stranki DeSUS se ne strinjajo s tem, da se pokojnine v prihodnjem letu ne bodo usklajevale polovično, temveč le četrtinsko, je dejal Franc Jurša. Proti so glasovali tudi poslanci SDS in SNS ter Andrej Magajna.

Sprejeli dopolnilo
Poslanci so še pred glasovanjem o zakonu v celoti sprejeli tudi dopolnilo SLS, po katerem se državna pokojnina za tiste, ki so že pridobili pravico do nje, ohranja.

Zavrnili so dopolnilo SLS, po katerem bi obvezno služenje vojaškega roka s prehodnimi obdobji vštevali v pokojninsko dobo. Zavrnili so tudi dopolnilo DeSUS-a, po katerem bi pokojnine v prihodnjem letu s spremembo zakona o interventnih ukrepih zaradi gospodarske krize usklajevali polovično in ne le četrtinsko, kot je že sprejeto v interventnem zakonu, ter dopolnilo, po katerem bi se pokojnine tudi v obdobju od leta 2012 do 2015 usklajevale v 70 odstotkih z rastjo plač in v 30 odstotkih z rastjo inflacije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.