Slovenija
20 ogledov

Pokojninska reforma: zbiranje podpisov

(Foto: Benjamin Kovač) Žurnal24 main
Sindikati začenjajo zbirati podpise za zahtevo za razpis referenduma o pokojninski reformi. Poslanci SD, LDS in Zares so se dogovorili, da zahtevajo sklic izredne seje DZ.

Ta bi se začela v ponedeljek, na njej pa naj bi med drugim razpravljali o njihovi pobudi za ustavno presojo referendumske pobude o pokojninski reformi.

Vse analize po njegovih besedah kažejo, da se bo javni dolg v prihodnjih letih povečal tudi zaradi prispevkov v pokojninsko blagajno, ki jih mora zagotoviti državni proračun.

"Ustavno sodišče naj to prevetri tako v luči že sprejetih odločb v preteklosti kot z vidika zdajšnje situacije,"
je dejal Anderlič.

Poslanec LDS Anton Anderlič je po sestanku novinarjem dejal, da bi se na izredni seji odločili za to, da referendumsko pobudo o pokojninski reformi presodi ustavno sodišče.

"Menimo, da bi v primeru, če pokojninski zakon ne bi bil uveljavljen, nastale take težave, da bi jih država v naslednjih letih zelo težko ali pa jih sploh ne bi mogla premostiti,
" je pojasnil.

Zbiranje podpisov

Z današnjim dnem Zveza svobodnih sindikatov Slovenije začenja zbirati podpise za zahtevo za razpis referenduma o pokojninski reformi, že v začetku tedna pa se je začelo zbiranje podpisov za referendum o zakonu o malem delu.

V ZSSS so opozorili na spremembo postopka oddaje e-podpisov le dan pred pričetkom zbiranja podpisov za referendum o pokojninski reformi. Sindikati v tem vidijo zavajanje in manipuliranje z javnostjo. Na ministrstvu za javno upravo (MJU) pojasnjujejo, da je nenamerno prišlo do napake, ki so jo danes odpravili.

Kot je znano, so poslanci reformo potrdili konec decembra

Rok za zbiranje 40 tisoč podpisov za referendum o reformi je 9. februar.

S pokojninsko reformo želi vlada zvišati dejansko upokojitveno starost in podaljšati delovno aktivnost starejših. Za starostno upokojitev bo za oba spola obveljala starost 65 let (določene so sicer nekatere izjeme).

Sindikati so prepričani, da pogojev za starostno upokojitev brez odbitkov delavci ne bodo mogli izpolniti; po njihovem se bodo številni tako upokojevali predčasno, kar bo vodilo v revščino.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.