Slovenija
30 ogledov

Pokojninski plagiat

Primopredaja Žurnal24 main
Ujemanje. Lanska in letošnja pokojninska reforma se razlikujeta le v (pomembnih) podrobnostih.

Pokojninska reforma, o kateri se trenutno pogajajo socialni partnerji, je v od 96 do 97 odstotkih enaka kot pokojninska reforma, ki je bila lani zavrnjena na referendumu.

Vizjakovo reformo smo s Svetlikovo primerjali z računalniškim programom za iskanje plagiatov s spletne strani The Plagiarism Resource Site. Nato smo preverili še izpostavljene razlike v številkah in besedilu.

Razlike v številkah

Obe reformi predvidevata pogoje za starostno upokojitev pri 65 letih. Svetlikova je ob tem predvidevala še možnost upokojitve za ženske pri 58 letih starosti in 41 letih pokojninske dobe ter za moške pri 60 letih starosti in 43 letih delovne dobe, Vizjakova pa za oba spola pri 60 letih in 40 letih delovne dobe. Razlike so tudi pri uveljavljanju skrajšanja dobe za otroke in služenje vojaškega roka. Obe reformi za vsakega otroka znižujeta starost za upokojitev za osem mesecev; stara reforma jo brez omejitve od 65. leta do največ 58 let za ženske ter 60 let za moške, nova pa od 60. leta starosti do največ 58. leta s tem, da mora zavarovanec najprej dopolniti 40 let delovne dobe.

Razlike so tudi pri odmeri pokojnine. Zavrnjena reforma je predvidevala 30 odmernih let, nova 28 – tri najslabša leta bodo izvzeta. Odmerni odstotek je bil v stari 80 odstotkov, v novi pa 78 odstotkov. Znižan je tudi valorizacijski količnik z 0,75513 na 0,732. Po zavrnjeni reformi bi se pokojnine usklajevale 70-odstotno z rastjo plač in 30-odstotno z inflacijo, po novem predlogu pa 60-odstotno z rastjo plač in 40-odstotno z inflacijo. Večji razliki sta pri obrazložitvi novega informacijskega izračuna in pri delu pokojnin, ki nimajo podlage v vplačanih prispevkih, med drugimi za pokojnine udeležencev NOB in uživalce akontacij pokojnin, ki so jih prislužili v drugih državah SFRJ.

Komentarjev 1
  • dragec 10:02 01.oktober 2012.

    Predlog pahorjeve vlade je bil zrušen, zaradi rušenja vlade. To je JJ javno priznal.