Slovenija
14 ogledov

Pokojninsko reformo podpira polovica

Pokojninska reforma je trd oreh, ki ga Pahorjeva vlada mora streti. (Foto: BOBO) Žurnal24 main
Med parlamentarnimi strankami ima največ podpore SDS, ki bi jo volilo 11,2 odstotka vprašanih, sledita ji SD z 10,6 in PS z 9,7 odstotka podpore, kaže anketa Slovenski utrip, ki jo opravlja Fakulteta za uporabne družbene študije.

Če bi bile to nedeljo parlamentarne volitve, bi po anketi Fakultete za uporabne družbene študije (FUDŠ) SLS volilo 2,1 odstotka vprašanih, NSi pa 1,9 odstotka. Državljanska lista ima 1,1-odstotno podporo, kar jo uvršča za zunajparlamentarni LDS in SNS. Na repu lestvice, z manj podpore kot zunajparlamentarna Zares, je DeSUS z 0,9 odstotka.

Skoraj 28 odstotkov vprašanih ne bi volilo nobene od navedenih strank, 23 odstotkov jih je neopredeljenih.

Pokojninsko reformo podpira polovica

Anketirani so v večini naklonjeni reformam. Pokojninsko reformo, ki vključuje podaljšanje delovne dobe ter preglednejše razmerje med vplačanimi prispevki in višino pokojnine, podpira 53 odstotka vprašanih. Reformo delovne zakonodaje, ki bi omogočila tako lažje odpuščanje kot lažje zaposlovanje, podpira skoraj 54 odstotka vprašanih.

Spremembo ustave z vpisom zlatega fiskalnega pravila, po katerem država ne sme porabiti več, kot so njeni prihodki, podpira skoraj 59 odstotkov vprašanih.

Medtem skoraj 46 odstotkov vprašanih nasprotuje ustanovitvi slovenskega državnega holdinga, ki bo upravljal s podjetji v državni lasti, njegovo ustanovitev pa podpira 35,5 odstotka vprašanih. Sanacijo bank z ustanovitvijo agencije, na katero se bodo prenesli dolgovi, ki jih slovenske banke ne morejo izterjati, podpira 45 odstotkov vprašanih, ne podpira pa je 36,5 odstotka.

Skoraj 63 odstotkov vprašanih meni, da sedanja vlada ne bo zdržala do konca mandata. Tistih, ki menijo, da bi padec vlade krizo še dodatno zapletel, je nekoliko več - in sicer 39,9 odstotka - kot tistih, ki menijo, da padec vlade ne bi prinesel nobene spremembe. Teh je 34,4 odstotka. Le 14,1 odstotka vprašanih meni, da bi padec sedanje vlade olajšal reševanje krize.

Stanje medijske svobode ocenjeno s 3,32

Vprašani v anketi so se opredelili tudi do poročanja medijev. Zadovoljstvo s poročanjem slovenskih medijev je nižje kot v minulih letih. Ocenjeno je bilo s povprečno oceno 3,27 (najvišja ocena kakovosti je pet in najnižja ena).

Stanje medijske svobode v Sloveniji je bilo na lestvici od ena do pet ocenjeno s povprečno oceno 3,32. Ocena je višja kot pred dvema letoma.

Večina vprašanih, 44,4 odstotka, meni, da imajo mediji do obeh političnih polov enak odnos. Tistih, ki menijo, da so bolj naklonjeni levi politični opciji, je še vedno več kot tistih, ki menijo, da so naklonjeni desni opciji, vendar se razlika sčasoma zmanjšuje.

Finance največ zaupanja med tiskanimi mediji

Vprašani so se izrekli tudi o zaupanju posameznim medijem. Ohranja se vzorec iz prejšnjih let, da ljudje najbolj zaupajo televizijam in nacionalnemu radiu. Na prvem mestu po zaupanju tako ostaja POP TV, sledita mu Radio in TV Slovenija. Finance uživajo največ zaupanja med tiskanimi mediji in so edini dnevni časopis, pri katerem ni prišlo do upada zaupanja.

Raziskavo je izvedel FUDŠ Nova Gorica v času od 3. do 6. septembra. Telefonsko anketo so izvedli na vzorcu 923 prebivalcev Slovenije.

Komentarjev 7
  • juventus1897 17:50 10.september 2012.

    Pingvinović nas bo rešilhttp://www.siol.net/novice/gospodarstvo/2012/09/dosje_grep.aspx

  • vico 17:16 10.september 2012.

    sramoa pa taka... ali bomo sploh docakali da bo tudi kdo kej za slo.naredu

  • vico 17:14 10.september 2012.

    aka vlada ki samo ree pa res ni nobena sploh pa ne slo.vlada.sm ponosn slovenc sam ne da mi jj vlada