Slovenija
90 ogledov

Pokopal jih je kredit

Andreja Oder upa, da jim bo uspelo dokončati številna naročila, saj kupcev nikol Žurnal24 main
Prevent Mislinja. Vrata je zaprla še ena “hčerka”. Kriv je kredit, ki ga je “mama” najela prek njihovega hrbta.

“Bili smo izjemno homogen kolektiv in zaposlenim sem obljubila, da agonije pri nas ne bo. Takoj ko bomo plačilno nesposobni, bomo vložili predlog za stečaj,” je dejala Andreja Oder, direktorica Preventa Mislinja, hčerinske firme v stoodstotni lasti Preventa Globala v stečaju. In to se je včeraj dejansko zgodilo, saj je na slovenjgraško sodišče vložila predlog za stečaj. Obenem so vplačali tudi stečajni predujem, tako da v treh dneh pričakujejo sklep o imenovanju stečajnega upravitelja.

S težavo izplačali plačo

81 zaposlenih v Preventu Mislinja se bo kmalu pridružilo nekaj čez tisoč zaposlenim Preventa Globala, ki so že prijavljeni na zavodu za zaposlovanje.

“Za avgust smo še izplačali plačo, čeprav z veliko napora, izplačali smo tudi letošnji regres in denar za drugi pokojninski steber, medtem ko so ostali prispevki za avgust neplačani,” je povedala Oderjeva, ki upa, da bodo še lahko delali. “Bili smo res dobra, usposobljena ekipa in čeprav so nekateri že iskali službe drugje, smo jih prepričali, naj ostanejo, misleč da bomo skupaj močnejši,” je izpostavila.

Postavljeni pred dejstvo

Zanesljiv dobavitelj
Zaščitna oblačila. V Preventu Mislinja so izdelovali delovna zaščitna oblačila z višjo dodano vrednostjo, na primer gasilska interventna oblačila in tudi modna oblačila. Na tem področju so imeli izjemne reference. Njihovi kupci – več kot tisoč jih imajo – so bili tako obrtniki kot mala in srednja podjetja, skoraj vsako leto pa jim je uspelo pridobiti tudi eno ali dve javni naročili. Med drugim so šivali za Slovensko vojsko in policijo ter bili poznani kot dober in zanesljiv dobavitelj.

Kot je pojasnila Oderjeva, je za njihovo insolventnost kriv 3,5 milijona vreden kredit, ki ga je konec leta 2008 prek njihovega hrbta najela krovna družba Prevent Global, a za lastne potrebe. “Mi od tega kredita nismo porabili niti evra. Do konca lanskega leta je Prevent Global kredit še nekako odplačeval, letos pa so težave postale nevzdržne. Upali smo, da se bo položaj rešil, a je stečaj krovne družbe pokopal vse upe. Namreč – 2,5 milijona evrov kredita se je preneslo na nas in družba z 81 zaposlenimi tega bremena ni zmogla,” je še dejala Oderjeva.

Njihova letna realizacija je lani znašala 5,5 milijona evrov. Tudi letošnja bi bila podobna. “Gospodarsko krizo smo pričakali v izjemno dobri kondiciji in še leta 2008 smo ustvarili lep poslovni rezultat, kar je v naši branži težko. Praktično smo se že dve leti financirali sami, iz lastnih virov brez enega evra kredita. Prepričana sem, da je takih podjetij v Sloveniji zelo malo,” je še povedala Oderjeva in poudarila, da hčerinska podjetja pri najemu kredita materinskega podjetja niso imela nobene besede. “Bili smo postavljeni pred dejstvo, a smo živeli v dobri veri, da ljudje vedo, kaj delajo,” je sklenila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.