Slovenija
22 ogledov

Pol hiše je enako kot nič

slovenija 22.11.13, hisa, hise, druzinske hise, druzinska hisa, ulica, naselje, Anže Petkovšek
Tistemu, ki oddaja le polovico hiše, se davek na nepremičnine ne bo znižal. Zaradi obdelave velike količine podatkov od petka do nedelje ne bo delovala aplikacija za spremembo podatkov.

Kdor oddaja le polovico hiše, se mu davek na nepremičnine ne bo znižal. Zakon določa, da je davek trikrat nižji za nepremičnine, v katerih lastnik ne živi, a so v preteklem letu vsaj pol leta oddane na prostem trgu. "Upoštevali se bodo samo najemni pravni posli, evidentirani za celotno stanovanje oziroma stanovanjsko hišo," so včeraj pojasnili na geodetski upravi (Gursu).

To pomeni, da bodo morali vsi, ki so prijavili, da oddajajo v najem le del svoje hiše (denimo pol hiše) ali stanovanja, plačati 0,5-odstotni davek, hkrati pa še dohodnino od oddajanja v najem.

Rok za prijavo najema prek obrazca Gursu se sicer izteče danes; kaj se bo upoštevalo kot tržna najemnina, pa še ni jasno.

Aplikacija ne bo delovala

Zaradi obdelave velike količine podatkov ob petka do nedelje ne bo delovala aplikacija za spremembo podatkov o nepremičninah, vrednosti nepremičnin pa se ne bodo spreminjale do 22. januarja, tudi če so lastniki že popravili podatke. Lastnike Gurs prosi, naj podatke preverijo na spletu ali prek telefonske številke 01/478 48 00 na dom naročijo izpis podatkov, pri njih pa se oglasijo le za spreminjanje.

Komentarjev 2
  • kitajc 09:03 15.januar 2014.

    Kako si znižati osnovo za nepremičninski davek, si lahko pogledate tukaj:http://izs.mitv.si/asset/9A3t26D3rX7AkjyDz

  • zic 07:49 15.januar 2014.

    nehajte se vtikat v stvari za katere pojma nimate in vznemirjat ljudi. Ali preštudirajte davek in z enim znanjem nekaj koristnega napišite ali pa se ne vtikajte v stvari zato, da vržete vn en zmazek brez glave in repa!!??