Slovenija
46 ogledov

Pol leta bodo na trnih

Trije mladeniči so se sredi belega dne drogirali kar na koprskem pomolu. (Foto: Žurnal24 main
Zadar: na narkomanske igle so se napičili trije otroci, med njimi eden iz Slovenije. Tveganje okužbe ob stiku z odvrženo iglo je majhno, pravi Tatjana Lejko Zupanc iz UKC Ljubljana.

V nekaj dneh so se na plaži v Zadru, ki slovi tudi kot narkomansko odlagališče, na odvržene igle napičili trije otroci, med katerimi je bil eden iz Slovenije. Tatjana Lejko Zupanc iz Službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb je povedala, da je v takem primeru tveganje okužbe relativno majhno.

"Če je bila igla stara in na plaži, je tveganje relativno majhno. Okužba s svežo iglo je možna, predvsem s hepatitisom C, nekoliko manj možna pa je okužba s HIV-om ali hepatitisom B, ki sta manj pogosta v narkomanski populaciji," je povedala.

Zanesljiv rezultat po šestih mesecih
Zupančeva dodaja, da posebne imunološke zaščite proti okužbi s hepatitisom C neposredno po vbodu žal ni na voljo. Osebo, ki je bila izpostavljena okužbi s HCV, je treba redno zdravniško nadzorovati še šest mesecev po okužbi. "Če obstaja možnost okužbe s hepatitisom B, preverimo, če ima oseba protitelesa. Če jih nima, potem človeka cepimo in mu damo pasivno zaščito oziroma gama globulin. Zaščito z zdravili pri HIV-u damo samo tistim, pri katerih je stik s HIV-pozitivno krvjo jasen. Če gre za odvrženo iglo, potem praviloma profilakse na dajemo." Zanesljiv rezultat se pokaže šele po šestih mesecih, še pravi Zupančeva.

Kaj storiti po vbodu?
"Oseba naj stiska vbodno mesto in ga izpira pod tekočo mlačno vodo deset minut, ga osuši in razkuži," svetuje Zupančeva. Dodaja, da je treba takoj obiskati izbranega osebnega zdravnika oziroma dežurno zdravstveno službo, ki bo ocenila stopnjo tveganja in po potrebi osebo napotila na področni oddelek za infekcijske bolezni.

Zupančeva pravi, da v Sloveniji ne pomni primera, da bi se kdo okužil z odvrženo iglo. "Prihaja pa seveda do okužb zdravstvenih delavcev, pa tudi te okužbe so izredno redke," zaključuje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.