Slovenija
19 ogledov

Pol leta brez denarja

Filozofska fakulteta Saša Despot
Zoisove štipendije. Bralec na odločbo čaka od septembra. Takih več kot 200 dijakov in študentov.

Sin je septembra oddal vlogo za podaljšanje Zoisove štipendije, ki jo je prejemal že tri leta, a do danes še nismo prejeli ne pozitivne ne negativne odločbe,” razlaga ogorčen bralec. Na javnem skladu za razvoj kadrov in štipendije trdijo, da se “majhno število neodločenih vlog pospešeno obravnava”. Brez odločb je že več kot pol leta okoli 220 dijakov in študentov.

Ogrožanje preživetja

“Kot štiričlanska družina živimo z eno plačo in ženinimi občasnimi honorarji, zato bi nam tudi nekaj deset evrov prišlo še kako prav,” še razlaga bralec. “Zavedamo se, da je štipendija marsikomu pomembna ali celo edina finančna pomoč pri kritju stroškov izobraževanja,” pravijo na skladu in dodajajo, da so za letošnje študijsko leto prejeli več kot 15.500 vlog. Pravijo, da se trudijo o zadevah odločiti čim prej, a ker o vsem ne morejo odločiti hkrati, so določili prioritete.

Pridni najbolj nasrkajo

Glede na skupino vlagateljev imajo prednost tisti, ki prehajajo iz osnovne v srednjo šolo, glede na upravičenost pa tisti, ki bodo štipendijo verjetno dobili. Zadnje merilo je trajanje obdelave vlog. Študentska organizacija Slovenije (Šos) ne razume, zakaj je letos taka zamuda pri odločanju. Opozarjajo, da to mlade postavlja “v nezavidljiv položaj, saj si morajo drugače priskrbeti sredstva, da lahko pokrijejo stroške”. Na skladu pravijo, da morajo nekatere vloge med seboj primerjati, zato čakajo, da bodo vse popolne. “Tisti, ki je vložil popolno vlogo, lahko na rezultate čaka precej časa, za tistega, ki je vlogo dopolnil med zadnjimi, pa je čas do rezultatov kratek,” razlagajo. Na skladu dodajajo, da so imele letos na roke velik vpliv zakonske spremembe, ki so premaknile začetek odločanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.