Slovenija
14 ogledov

Pol leta jim ne dajo denarja

Muzej Nik Rovan
Muzeji. Še kar brez odločb o sofinanciranju. Kriv naj bi bil zapoznel proračun.

“Pooblaščeni muzeji smo se na poziv za sofinanciranje s strani države po navadi prijavljali septembra ali oktobra, februarja je bilo že znano, s koliko denarja bomo razpolagali,” opozarja direktor Dolenjskega muzeja Zdenko Picelj. Dodaja, da jim razlog za zamudo ni znan.

Zamuda, ki to ni (nujno)

Poziv je zdaj vendarle objavljen, ministrstvo za kulturo (MK) pa pojasnjuje, da je zamuda nastala “zaradi zamika sprejetja proračuna za leti 2013 in 2014”. Enak razlog navajajo tudi za zamudo pri razpisu za pooblastila muzejem za opravljanje državne javne službe, brez katerega ne morejo razpisati sofinanciranja. Spomnimo, proračun za letošnje leto je bil sprejet 6. decembra lani. Prejšnji proračuni so bili sprejeti le nekaj dni prej; za leto 2010 25. novembra 2009, za leto 2011 pa 17. novembra 2010. Sklepe o tem, kateri muzeji so pooblaščeni, so muzeji dobili šele prejšnji teden, pooblastilo pa velja za tri leta.

Denar delili prek aneksov

Ministrstvo je od novega leta muzeje financiralo na podlagi lanskoletnega statusa. “Vsi muzeji, ki so bili v preteklem obdobju prepoznani kot pooblaščeni muzeji, so bili torej v vmesnem obdobju financirani prek aneksov k pogodbi o sofinanciranju javnega zavoda,” pojasnjujejo na MK. “To je nekaterim muzejem otežilo delo. Program pač moraš pripraviti skladno s tem, koliko imaš denarja,” pravi Picelj. Dodaja, da so imeli sami predlog programa in finančni načrt pripravljena že zdavnaj, “kdor pa ga še nima, bo imel težave”.

Za plače manj denarja

Če je bilo lani za delovanje muzejev na voljo 16 milijonov evrov, bo tega denarja letos manj na račun zakona za uravnoteženje javnih financ (Zujf). Ta je po besedah Piclja v višini deset odstotkov zmanjšane mase za plače muzeje udaril že v času aneksov o financiranju. “Naš muzej je imel še nekaj lastnih sredstev, brez tega bi bilo težko,” pojasnjuje. Na MK kritike nekaterih muzejev, da niso bili seznanjeni s spremembami, zavračajo in pravijo, da so jih “obvestili o višini sprejetega proračuna za 2013, pa tudi o Zujfu.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.