Slovenija
18 ogledov

Pol meseca več porodniške

Slovenija, 01.07.13, oce in otrok, foto: shutterstock Shutterstock
Obvezni mesec porodniške za očeta črtan iz predloga zakona.

Dopust staršev po rojstvu otroka bo glede na nov predlog ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti daljši za pol meseca. Ministrstvo namreč predlaga dodatnih 15 dni plačanega očetovskega dopusta po enem letu otrokove starosti.

Mama vsaj 135 dni

Materinski dopust, prej porodniški dopust, ostaja 105 dni. Temu sledi starševski dopust, prej dopust za nego in varstvo otroka, ki traja 260 dni in ga lahko polovico izkoristi vsak od staršev. Mati lahko na očeta prenese sto dni, oče na mamo pa vseh 130 dni.

30 dni za očete

Petnajst dni očetovskega dopusta lahko oče tako kot do zdaj izkoristi ob rojstvu dojenčka skupaj z mamo, dodatnih 15 dni plačanega dopusta pa po poteku starševskega dopusta. Gre za pravico, ki jo lahko izkoristi samo oče. "Zaradi uskladitve z evropsko direktivo je pomembno, da je ta dopust neprenosljiv in oče izrabe ne more prenesti na mater, da zadostimo 30 dnem neprenosljivosti starševskega dopusta iz omenjene direktive," razlagajo na ministrstvu. Evropska direktiva zahteva, da spremenjen zakon prispeva k večji enakosti med spoloma.


Starša lahko izbirata

Trideset dni starševskega dopusta, ki bi ga po prvotnem predlogu morali izkoristiti očetje in bi za en mesec skrajšal dopust matere, je ministrstvo zaradi močnega nasprotovanja med javno razpravo torej umaknilo iz predloga zakona. "Posamezniki so predlagali predvsem ohranitev izbire izrabe starševskega dopusta med staršema in nasprotovali neprenosljivosti 30 dni starševskega dopusta na drugega od staršev," še razlagajo na ministrstvu.


Dodatek za nevrtec ostaja

Na ministrstvu so upoštevali tudi predlog, da se ne ukine dodatek k otroškemu dodatku za otroke po tretjem letu, ki niso vključeni v vrtec. Otroški dodatek se pri otrocih, ki niso vključeni v predšolsko vzgojo, poveča za 20 odstotkov.

Starši, ki imajo dva otroka, bodo lahko koristili pravico do skrajšanega delovnega časa do konca otrokovega prvega razreda osnovne šole in ne le do šestega leta, kot je bilo mogoče zdaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.