Slovenija
25 ogledov

Pol milijona evrov za opice

Direktorica živalskega vrta pravi, da so pri posodobitvi načrtovali, da bi imeli Žurnal24 main
Živalski vrt. Letos bodo prenovili ogradi za gibone in varije, ki sta neustrezni.
Za nas so na primer predragi delfini in morski psi, ki potrebujejo velike bazene, ali beli medvedi, ker prihajajo iz drugih klimatskih okolij.
Zdenka Ban Fischinger, direktorica Živalskega vrta Ljubljana

Petdeset milijonov evrov bi stala celovita posodobitev in razširitev živalskega vrta (ZOO), kot si ga je vodstvo zamislilo pred tremi leti, a ker tega denarja ni, bodo letos prenovili le ogradi za gibone in varije ter del zunanje ograje vrta, napoveduje Zdenka Ban Fischinger, direktorica Živalskega vrta Ljubljana. Za to bo Mestna občina Ljubljana (MOL), ki je lastnica in ustanoviteljica ZOO, zagotovila okoli pol milijona evrov.

Potrebovali bi pet let

"Premalo je investicijskih sredstev, zato je veliko ograd starih že 30 let in več, nekatere pa ne izpolnjujejo zakonsko predpisanih minimalnih standardov nastanitve živali," pravi Ban Fischingerjeva in dodaja, da do zdaj v proračunu MOL ni bilo predvidenih sredstev za izpeljavo njihovega načrta: "Če bi nam na primer Donald Trump podaril 50 milijonov evrov, pa bi za izvedbo načrta potrebovali pet let." Takrat bi uredili tudi obvozno pot okoli ZOO in živali prerazporedili glede na to, iz katerega dela sveta prihajajo.

Direktorica je prepričana, da bi morala poleg MOL sredstva prispevati država, saj imajo obiskovalce iz vse Slovenije. Kot pravi, imajo 280 tisoč obiskovalcev na leto, a noben sodoben živalski vrt investicij ne more financirati le iz vstopnin. Na občini pa o razširitvi živalskega vrta povedo: "V občinskem prostorskem načrtu je načrtovana širitev na vzhodni strani za približno tri hektare. Širitev je potrebna zato, da se ograja iz grape prestavi na primernejše mesto." Zdaj je ZOO na 20 hektarih.

Direktorica opozarja, da je ena od največjih težav, da v živalski vrt ni mogoče priti z javnim prevozom. Zato se zdaj načrtuje, da bi med Šiško in Vičem po Večni poti uvedli redno avtobusno linijo, saj to, da do ZOO vozijo avtobusi le poleti nekajkrat na dan, ni dovolj. Poleg tega imajo na svojem parkirišču le 130 parkirnih prostorov, kar je premalo, saj imajo poleti tudi štiri tisoč obiskovalcev na dan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.