Slovenija
39 ogledov

Pol milijona za gostilno

Prostore na Ljubljanskem gradu so po neuspelih razpisih oddali z neposrednimi po Žurnal24 main
Ljubljanski grad. Prostore za gostilno bodo začeli obnavljati v kratkem, za vinoteko še ni dogovora.

Predvidoma jeseni prihodnje leto bodo odprli še drugo gostilno na Ljubljanskem gradu, je povedal Stane Miklavec, vodja službe za investicije, investicijsko vzdrževanje in obratovanje pri Festivalu Ljubljana. Pogajanja so končali in izbrali izvajalca del, ki ga v skladu z določili še preverjajo.

O gradu na seji
Predlog. Ljubljanski mestni svetniki bodo na seji 20. decembra obravnavali predlog sklepa o ustanovitvi javnega zavoda Ljubljanski grad. Grad zdaj upravlja javni zavod Festival Ljubljana. Spremembe. Če bo ustanovljen javni zavod, bo Ljubljanski grad upravljal z vzpenjačo, do konca prihodnjega leta bodo zaposlili še dve osebi, zavod pa bo dobil dodatna sredstva v višini sto tisoč evrov. Do imenovanja direktorja oziroma direktorice bo vršilka dolžnosti Mateja Avbelj Valentan.

 

Stroški do 500 tisočakov
Dela bodo po besedah gostinca Svetozarja Raspopovića, ki bo gostilno odprl z Valterjem Kramarjem in Ano Roš, trajala približno eno leto, stroški pa bodo med 400 in 500 tisoč evri. “Gre za zelo zahteven objekt,” je dejal. Kot je povedal, bi bila gostilna lahko “steak house” ali pa bi ponujali domača kosila. Razmišljali so tudi, da bi na gradu najeli vinoteko, toda to je še ideja, prostor pa bi najeli le v sodelovanju z več vinarji, saj se sicer ne bi izplačalo. “Zdaj niso časi za nepremišljene odločitve,” je pojasnil.

Obstoječa ponudba dovolj
Poleg vinoteke je na Ljubljanskem gradu za zdaj neoddan prostor za okrepčevalnico nad zgornjo postajo vzpenjače. Rešitev za prvo Miklavec pričakuje prihodnje leto, pri drugi pa razmišljajo o spremembi namembnosti. “Ugotavljamo, da bo obstoječe gostinske ponudbe dovolj,” je povedal. Ena od zamisli je, da bi prostor namenili čitalnici oziroma sprejemnemu mestu za obiskovalce, v katerem bi lahko prebrali dnevne časopise. Poleg tega v sklopu koncepta med letoma 2011 in 2014 načrtujejo obnovo Hribarjeve dvorane, za katero bodo kmalu dokončali tehnično dokumentacijo. “Eden od projektov je zagotovitev primernega ogrevanja, hlajenja in oskrbe z električno energijo. Predvidoma bo župan do konca leta projekt dobil na mizo,” je razložil. Nadaljevali pa bodo tudi pogovore za muzej lutk, za katerega si mnogi želijo, da bi ga napolnili z voščenimi lutkami.
1 leto bo trajala obnova prostorov za drugo gostilno na Ljubljanskem gradu.

 

Obiskovalcev je več
Število obiskovalcev Ljubljanskega gradu se je po Miklavčevih besedah v primerjavi z lani povečalo. “Ocenjujem, da ta številka že leta in leta presega 500 tisoč,” je povedal in dodal, da bodo na zgornji postaji vzpenjače in pri glavnem vhodu namestili čitalnike, na podlagi katerih bodo vedeli, koliko ljudi ga dejansko obišče.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.