Slovenija
37 ogledov

Pol milijona za lojalnost

Viri trdijo, da bi Berločnik dvig dodatka moral zavrniti, v Petrolu pa pravijo, Žurnal24 main
Petrol. “To niso bombončki”, dodatek za skupinsko uspešnost imajo od 2006.

Napad. “Komaj je prišel, pa novi predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik zaposlenim že deli bombončke za lojalnost. Sredi krize je dvignil plače za pet odstotkov,” pravi vir iz Petrola.

V Petrolu trdijo, da dvig plač nima nobene zveze z menjavo na vrhu družbe, ki jo je s 1. februarjem prevzel Berločnik. Gre namreč za “dodatek za tako imenovano skupinsko uspešnost, ki se je zvišala za pet odstotnih točk in je sestavni del plače”. Ista pravila veljajo od leta 2005, uspešnost pa se določa dvakrat na leto, pojasnijo.

V Petrolu dodatek tudi na izgubo

Formula. Dodatek za skupinsko uspešnost znaša med nič in 25 odstotki. Tudi ko je imel Petrol izgubo, so zaposleni imeli deset odstotkov dodatka za uspešnost. Kako je to mogoče? “Dodatek ni odvisen le od poslovnega rezultata, ampak od količine prodanih goriv in drugih zadev,” pojasnjujejo v Petrolu.

Za 500 ljudi pod upravo
Iz odgovorov Petrola je razbrati še, da se plače ne bodo zvišale vsem, temveč le tistim v korporativnih funkcijah skupine Petrola, to je okoli 500 ljudem.

Namesto dosedanjega desetodstotnega dodatka bo pri plači za januar in naslednjih pet mesecev ta znašal 15 odstotkov. Uspešnost zaposlenih v malo- in veleprodaji pa se obračunava vsak mesec, pojasnjujejo v Petrolu.

Za koliko bo to sredi krize povišalo strošek za plače, molčijo. Hipotetični izračun pa pokaže, da če bi bila povprečna osnovna bruto plača teh 500 zaposlenih okoli 2.800 evrov, dvig tega dodatka za pet odstotnih točk Petrol v pol leta stane skoraj pol milijona evrov.

Poznavalci razmer pravijo, da bi uprava zaradi krize dvigu dodatka lahko rekla ne. V Petrolu pa trdijo, da to ne drži. Potrdijo, da je dvig odobril že Berločnik, ampak tudi “Svetelšek, ali pa kdorkoli bi bil na tem mestu, ne bi mogel reči ne”, saj gre za “dogovorjen avtomatizem”.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.