Slovenija
28 ogledov

Pol slovenske vlade na Hrvaškem

Pahor na Stradunu Željko Lukunić/PIXSELL
Številni politiki poletne počitnice preživijo na Jadranu. Med njimi prevladujejo Slovenci, Madžari in Slovaki.

Madžarski premier Viktor Orban, slovaški predsednik Ivo Gašparovič in slovenski premier Borut Pahor so le nekateri izmed številnih tujih visokih turistov na hrvaški obali, ki tja zahajajo že leta, piše današnji Večernji list. Poleg njih Hrvaško za poletni dopust izkoristi na desetine drugih visokih tujih funkcionarjev, premierjev, predsednikov in ministrov, med njimi je največ Slovencev, za katere je, kot dodaja časnik, Hrvaška idealno mesto za poletni dopust.

Slovenski premier že leta dopustuje v družinskem vikendu svoje partnerice Tanje Pečar v Špini pri Pelegrinu, lani pa je z družino obiskal tudi Brione. Na kratek, štiridnevni dopust je konec julija na Hrvaško po pisanju časnika prišel madžarski premier Viktor Orban, slovaški predsednik pa letuje na Brionih, kjer se je konec preteklega tedna na neformalnem sestanku srečal s hrvaškim kolegom Ivom Josipovićem.

Bližina, podobna mentaliteta in jezik

Slovaški minister za gospodarstvo Juraj Miškov je na jadranju, poleg njega na Hrvaškem letuje tudi slovaška premierka Iveta Radičová. Miškov po pisanju časnika ne skriva navdušenja nad Jadranom. "Po mentaliteti smo si blizu, jeziki so podobni, Hrvaška ni daleč," je bil za časnik zgovoren Miškov. "Nisem snob, na Maldivih ali Baliju je lepo, a Hrvaška ima posebno atmosfero." Eden redkih, ki je želel govoriti, zdaj pluje na 21-metrski luksuzni jahti Sessa C68, ki sprejme 14 ljudi.

Na jadranju je tudi češki minister za kmetijstvo Ivan Fuksa. Pridružila se mu bosta še minister za okolje Pavel Drobil in minister za gospodarstvo in trgovino Martin Kocourek. Dopust je pravkar zaključil nekdanji kolumbijski predsednik Andrés Pastrana Arango, domače pa se počuti tudi švedski minister za zunanje zadeve Carl Bildt, ki ima hišo na Korčuli in se vsakič, ko se odpravlja na sever, pritožuje, kako bo pogrešal sonce.

Kosorjevo lovijo fotoreporterji

Letos na Hrvaško ne bo srbskega premierja Borisa Tadića, bo pa zato, kot piše časnik, ki se sklicuje na neuradne diplomatske vire, tam pol madžarske vlade. Da je Hrvaška dolgoletno priljubljeno mesto za dopust, bolj javno po navedbah Večernjega lista razkrivajo slovenski politiki, med katerimi imajo nekateri tam v lasti vikende in zemljišča. Omenjajo nekdanja ministra Irmo Pavlinič Krebs, ki redno kampira pri Novigradu, in Roka Žarnića, ki je solastnik hiše z zemljiščem v Makarski.

Za hrvaško premierko bo po pisanju časnika poletje zelo delovno. Vladi je dala en teden dopusta, sama pa se je s sinom odpravila na le štiridnevni dopust na Bol. Redke skupne trenutke jima kvarijo fotoreporterji, ki ju čakajo na vsakem koraku, pred hotelom, v kavarnah, na sprehajališčih in plaži.

Komentarjev 2
  • roscha 20:38 10.avgust 2011.

    "Pol slovenske vlade na Hrvaškem"Kar tam naj ostanejo. Jih podarimo.

  • rebula 20:37 10.avgust 2011.

    Normalno, sej so jim šenkal našo obalo, jih pa lahko povabijo.