Slovenija
130 ogledov

Pol več "profesionalnih" mam in očetov

ljubljana12.09.08, mama z otrokom, vozicek, presernov trg, ljubljana, mamice...v IFP
Stroški za profesionalne starše. Lani so državo stali 4,1 milijona.

Mama ali oče, ki ima štiri otroke ali več, se lahko odloči, da bo ostal doma in to delo opravljal profesionalno, država pa mu za to plačuje prispevke za socialno varnost. Ti prispevki se plačujejo od minimalne plače, dokler najmlajši otrok ne dopolni deset let. Po predlogu novega zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki bo predvidoma začel veljati naslednje leto, bodo to pravico znižali, saj jo bodo lahko mame in očetje izkoristili do zaključka prvega razreda osnovne šole najmlajšega otroka, so povedali na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Število "profesionalnih" mam in očetov se sicer vsako leto povečuje; v petih letih je skoraj pol več "profesionalnih" mam, zdaj pa je kar 70 odstotkov več "profesionalnih" očetov kot leta 2008. "Povečanje pripisujemo trenutnim razmeram v državi, brezposelnosti," te številke pojasnjujejo na ministrstvu, kjer podatkov o tem, koliko "profesionalnih" mam in očetov se potem uspešno vključi na trg dela, nimajo.

Upravičeni tudi do vrtca

Tak posameznik državo stane 241 evrov na mesec oziroma 2.888 evrov na leto; lani je država za izplačevanje te pravice porabila 4,1 milijona evrov, leta 2008 slaba dva milijona evrov.

Profesionalne" mame in očetje so kljub tej pravici upravičeni tudi do otroških dodatkov, socialne pomoči in vrtca za otroke, vendar če izpolnjujejo pogoje. Družina je na primer upravičena do otroškega dodatka, če povprečni mesečni dohodek na družinskega člana ne presega 630 evrov oziroma 64 odstotkov neto povprečne plače v Sloveniji. Ali so upravičeni tudi do socialne pomoči, je odvisno predvsem od njihovega materialnega položaja. Dobijo jo, če dohodek na družinskega člana ni višji od 265 evrov. Na ministrstvu pa menijo, da so otroci "profesionalnih" mam in očetov upravičeni tudi do vrtca in subvencije za vrtec.

 

Komentarjev 5
  • crniovcar 11:59 21.oktober 2013.

    pa še za kakšne druga narodnosti

  • nina 11:56 21.oktober 2013.

    Kultura in discipline pa itak v sloveniji ne obstaja že 20 let odgovarja pa nobeden za nobeno stvar.

  • nina 11:54 21.oktober 2013.

    Počasi naj kar starši učijo otroke saj vedo toko in tako več kot učitelji žal je res tako daleč,da se utikajo v šolski sistem in učne načrte in še kaj bi se našlo adijo zdrava pamet ni je več na ...prikaži več našem ozemlju na žalost je tako,da se pametni samo delajo rezultati so pa znani supr le tako naprej.