Slovenija
28 ogledov

Polde letos zagotovo ne bo kralj

Polde Božič zatrjuje, da si krone na glavi sploh ne želi, je pa na oceno 16,33 i Žurnal24 main
Nepopravljivo. Cvičkovega zmagovalca društvenega ocenjevanja je tajnik pozabil prijaviti.

 Med vini za letošnji 38. Teden cvička, ki jih danes že tretji dan zapored ocenjujejo na sedežu kmetijsko gozdarskega zavoda, vina enega izmed 32 društev Zveze društev vinogradnikov Dolenjske manjkajo.

Danes popoldne, takoj ko bodo znani rezultati, bomo že obiskali novega kralja.
Jože Žura, predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske

Naknadno ni šlo
"Društvo vinogradnikov Podgorje je zamudilo rok za oddajo vzorcev. Da bi jih v ocenjevanje uvrstili naknadno, ni šlo, saj bi se nam sistem podrl. Treba je vedeti, da tu ne gre le za 1.440 vzorcev, ampak za tri tisoč steklenic, saj je vsak vzorec v dveh steklenicah. Te so bile že vse sortirane, prav tako so bili podatki za te vzorce že vneseni v računalniško obdelavo," pove Jože Žura, predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske.

"Žal nam je, da je naš tajnik zamudil rok za prijavo, a napake ne moremo popraviti. Vzorce smo poskušali uvrstiti naknadno, a naših prošenj niso uslišali," nam je povedal Aleš Zamida, predsednik Društva vinogradnikov Podgorje.

Kako izberejo kralja? Komisija. Cvičke za letošnjega kralja ocenjujejo tri komisije. Med zmagovalci komisij bodo določili zmagovalca posameznega dneva in med njimi izbrali kralja. Vinogradnik mora imeti vsaj tisoč litrov cvička.

Da so zamudili, ni vedel
Mi pa smo se napotili k tistemu, ki je zaradi te napake najbolj prikrajšan, morebiti celo za kraljevsko krono. Polde Božič iz Smolenje vasi, ki ima vinograd v bližnji vinski gorici Cerovci, je namreč na društvenem ocenjevanju cvička pred nekaj tedni zmagal in zanj prejel oceno 16,33. Lanskoletni kraljevi cviček, ko je bila najvišja možna ocena 16,20, je bil ocenjen s 16,07, letos pa so zaradi izjemne letine najvišjo možno oceno dvignili na 16,50.

Brez slabe volje
To, da so zamudili rok za oddajo vzorcev cvička, je Božič izvedel od nas, a slabe volje ni pokazal. Z veseljem je natočil kupico in nam zaupal marsikatero skrivnost, zaradi katere je njegov cviček, kot pravi, zanj in njegove prijatelje kraljevski.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.